Leer kan nog veel duurzamer

Arbeidsomstandigheden en milieuproblematiek bij de wereldwijde productie van leer verdienen meer aandacht. Tegelijkertijd ontstaan er steeds meer interessante duurzaamheidsinitiatieven. Dat concludeert Ernst & Young (EY) in een onderzoek naar de internationale toeleveringsketen van leer.
 

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van MVO Nederland, dat samen met Nederlandse bedrijven uit de leersector werkt aan het verduurzamen van handelsrelaties met ontwikkelingslanden.

Het onderzoek "Sustainability in the Leather Supply Chain" richt zich op belangrijke leerproducerende landen in voornamelijk Azië en Latijns-Amerika. De onderzoekers signaleren verschillende problemen: ontbossing door grootschalige veeteelt, een groeiend tekort aan landbouwgrond en een aanzienlijke uitstoot van het sterke broeikasgas methaan. Het looien en afwerken van leer veroorzaakt daarnaast organisch en chemisch afval, dat kan leiden tot ernstige milieuverontreiniging.

Arbeidsomstandigheden

Ook de zware arbeidsomstandigheden in de leerproductie komen in het onderzoek aan bod. Risico’s komen voort uit het werken met dieren, scherpe gereedschappen en chemicaliën. Arbeiders zijn vaak onvoldoende getraind en beschermd tegen gezondheidsrisico’s op het werk. Ook kinderarbeid en vormen van gedwongen arbeid komen voor, met name in landen als Bangladesh, India en Indonesië.

“De problemen in de leersector zijn complex en we zien dat steeds meer ondernemers hier iets aan willen doen. Uit eigen ervaring weet ik dat het loont om te werken aan een duurzame productie. Hoe meer ondernemers gaan samenwerken, hoe groter het effect.“ - Marja Baas, Sectormanager Leer.

"Net als de textielsector zal ook de leersector in actie moeten komen om misstanden in de keten te voorkomen. De techniek is er, en we zien enkele veelbelovende initiatieven. Het kán gewoon" - Marieke Gombault, Sustainability Research Ernst&Young.

Bron: MVO Nederland