Roger Alm, directeur van Volvo Trucks, pleit voor een CO2-taks om de elektrificatie een boost te geven en een gelijk speelveld te creëren.
Nederlands modeontwerper kiest voor duurzaam geproduceerd Mongools leer
Een van de sprekers op het Nieuwjaarsevenement van MVO Nederland was Hans Ubbink. De Nederlandse designer vertelde er meer over de kleding en accessoires die hij maakt uit duurzaam geproduceerd Mongools leer. Een studiereis door het Mongolië bracht hem op het idee toen hij stootte op een overschot aan huiden van paarden, schapen en koeien die jarenlang vrij op de Mongoolse hooglanden graasden.
Slechts een kwart van de huiden werden tot hiertoe in Mongolië gelooid. De looitechnieken zijn daarbij ook verouderd, zei Ubbink aan MVO Nederland. "Ik wil dit veranderen. Daarom ga ik samen met de Mongoolse herders, leerlooierijen en ateliers duurzame geproduceerde leren kleding en accessoires maken.”
Lancering Aduu Mal-label
Hans Ubbink presenteert eind maart 2015 de eerste exclusieve stukken met het Aduu Mal-label. Dit voorjaar zijn deze stukken in een gelimiteerde oplage in Nederland verkrijgbaar. In het najaar wordt de lijn uitgebreid. Dan zijn de jassen, tassen, sneakers en andere accessoires op grotere schaal te koop. Ubbink ontwerpt producten met het Aduu Mal-label voor diverse merken. De bekendmaking volgt op een later tijdstip.
Productieproces zo duurzaam mogelijk
Het productieproces van producten met het Aduu Mal-label is zo duurzaam mogelijk. Zo schoolde chemiebedrijf Stahl de leerlooiers bij. Zij leerden hoe ze chroomvrij leer kunnen maken en hoe ze afvalwater kunnen zuiveren en hergebruiken. De leerbewerkers en kleer- en schoenmakers werken ook onder goede omstandigheden en verdienen een eerlijk loon.
En de afkomst van de huiden? De huiden komen van de kuddes paarden, schapen en koeien van Mongoolse herders. Deze kuddes -Aduu Mal in het Mongools- grazen nog altijd volgens eeuwenoude traditie vrij op de Mongoolse hoogvlakte.
"We volgen elke stap in het proces: van de afkomst van de huiden, de verwerking van het leer tot en met de productie van de kleding, schoenen en accessoires. Met het Aduu Mal-label weet je daardoor niet alleen uit welk atelier je aankoop komt. Je weet zelfs welke kudde aan de basis stond van je nieuwe leren tas, jas of schoen”, aldus Ubbink.
De Aduu Mal-lijn is komt voor uit een samenwerking van het Nederlandse MiM – Genuine Mongolia met het chemiebedrijf Stahl uit Waalwijk. MVO Nederland en het ministerie van Buitenlandse Zaken/PSI ondersteunen het project.