Duurzame mode door de ogen van drie Antwerpse mode ontwerpers

Antwerpen is een belangrijke modestad. Maar, hoe duurzaam is de modesector eigenlijk? En wat is duurzame mode? Drie duurzame ontwerpers die verbonden zijn met de stad Antwerpen, vertellen hun verhaal.

Kim Stumpf

Kim Stumpf (32) legt in haar ontwerpen de focus op breigoed en tricot. ‘De mantels van Kim’ werd haar afstudeercollectie liefkozend genoemd. Sindsdien blijft ze succesvol met haar gebreide creaties. In oktober 2013 opende zij haar flagship store in Antwerpen.

Breien

"Ik begon met het breien van mantels en sjaals. Nu is mijn collectie uitgebreid met accesoires, cardigans, truien, jurken en geweven mantels. Het interessante is dat een draad duizenden mogelijkheden heeft. Als je bijvoorbeeld Alpaca wol breidt als een schapenvel gaat samen klitten en verandert de kleding naarmate men het draagt. “Ik experimenteer veel. Ik werk het liefst met contrasterende draden, bijvoorbeeld dik met dun of ruw met vlak. Mislukkingen zijn vaak beter dan het oorspronkelijke verhaal."

Duurzaam

"Het is zeker moeilijker om duurzaam te werken. Ik werk op een totaal andere manier dan grote spelers. Het productieproces is klein en kost meer tijd. In het transport probeer ik duurzaam te zijn. Ik ben tegen verspilling, puur en alleen om de logica."

Verhaal

“Ik wil mensen bewust maken van het proces, van het verhaal. Ik werk klein, innovatief en mijn werk is 'made in Belgium'. Enkele sjaals zijn handgemaakt in India. Hoe meer inzicht in het aantal betrokken mensen, hoe mooier het verhaal. Respect voor handwerk en de appriciatie voor de mensen vind ik belangrijk. "Als je weet hoe arbeidsintensief een ontwerp is, ga je er ook bewuster mee om. Het krijgt een soort extra schoonheid, een echte meerwaarde."

Eind oktober komt een tentoonstelling van Woolmark naar Antwerpen, een instituut dat de natuurlijke wol sector promoot. Onder andere Kim ontwerpt een stuk voor de tentoonstelling. Haar nieuwe wintercollectie Rock ’n Roll Landscape komt 15 augustus uit.

Mats Rombaut

Mats Rombaut (27) ontwerpt duurzame schoenen en tassen. Zijn zoektocht naar een alternatief voor leren schoenen resulteerde in een eigen label: ROMBAUT. Hij werkte mee aan de lijn Honest By van de Antwerpse Bruno Pieters en zit in het comité van Stadslab 2050 in Antwerpen.

Overtuiging

Ik ben een relatief kleine ontwerper, maar ik wil laten zien dat ook ik impact kan hebben. “Duurzaamheid is mijn persoonlijke overtuiging. Maar mensen moeten het kopen omdat ze het mooi vinden, niet alleen omdat het duurzaam is. Mijn schoenen verkoop ik in high end fashion stores, voor die klanten maakt het niet uit of het duurzaam is of niet. Voor mij is dat een teken van appreciatie als ontwerper.”

Keuzes maken

Duurzaam werken betekent keuzes maken. Alle processen in de keten moeten kloppen. “Van de materialen tot het transport, van de lonen tot de gebruikte energie.”Ik verwerk in mijn ontwerpen ook geen dierlijke producten. Voor mijzelf maak ik ook keuzes. Zelf ben ik sinds vorig jaar veganist, daarvoor was ik vegetariër. “Ik heb geen auto, als ik in België ben leen ik de auto van mijn moeder, die is elektrisch.”

Compromissen

“In het begin was ik heel extreem, ik wilde geen compromis sluiten.” Het is onmogelijk om volledig duurzaam te werken. Ik heb twee lijnen, èèn is volledig natuurlijk en handgemaakt. In de andere lijn werk ik met synthetische materialen, waardoor de schoenen langer mee gaan."

In september komt de nieuwe vrouwenlijn van Mats uit. In januari komt er een sportieve tassen- en schoenenlijn.

Katrien Van Hecke

Katrien Van Hecke (35) is een beetje ‘extreem’, zoals zij het zelf noemt. Haar proces wijkt namelijk nogal af van de gemiddelde ontwerper. Op oude, ambachtelijke wijze kleurt zij zelf al haar stoffen. In een prachtig antikraakpand in de Minderbroedersrui ligt haar labo.

Kleuren

Ik doe veel onderzoek naar kleuren. Voor de industriële revolutie werd alles gekleurd met de hand. Ik wil de traditie van de Belgische cultuur respecteren en het verder uitwerken. “Door de industrialisering ging die ambacht verloren.” Ik probeer deze juist terug te brengen. Mijn atelier staat vol met kruiden en potten. Eigenlijk heeft het wel wat weg van een labo.

Werkwijze

“Ik geef waardeloze dingen graag nieuwe waarde.” Elk stuk is bij mij uniek. “Wij hebben allemaal zoveel vrijheid, daarbij gaat het persoonlijke verloren.” Persoonlijk is duurzamer, je geeft de kleding een ‘ziel’ mee. Ik probeer volledig transparant te zijn. Hierdoor hoop ik dat mensen zich meer bewust worden van wat ze kopen.

Duurzaam

Voor grote bedrijven is het nog niet rendabel om duurzaam te werken. “Voor mij is dat anders, ik ben een klein microbedrijfje. Ik kan flexibel en visionair zijn.” Mijn leven is mijn werk, dus ook daarin ben ik duurzaam. “Ik heb bijvoorbeeld een ontzettende hekel aan plasticzakjes!”

Katrien brengt haar nieuwe collectie in september.

Bron: www.ondernemeninantwerpen.be