Klimaatopwarming in beeld

Global warming in je achtertuin

De opwarming van de aarde zal ons allemaal beïnvloeden. Maar wat betekent dat nu precies, dat de zeeniveaus zullen stijgen? En moeten we echt bang zijn voor meer warme dagen? Het PROVIDE climate risk dashboard toont je precies wat de impact van de klimaatopwarming zal zijn in jouw buurt.

In de zomer van 2023 werden links en rechts hitterecords doorbroken. Het zuidwesten van de Verenigde Staten ging wekenlang gebukt onder een ‘heat dome’, en Canada kende het ergste wildbrandseizoen ooit. En toch zijn de meeste mensen meer bezig met de impact van de stijgende levenskosten en gezondheidskosten – want daarvan voelen ze de impact elke dag.

Gent, Antwerpen, Brussel

Daar wil het PROVIDE climate risk dashboard verandering brengen. Het toont je precies welk verschil jij elke dag zult merken. Als we het klimaatbeleid van 2020 aanhouden, zal er in Antwerpen tegen 2060 elk jaar bijvoorbeeld gemiddeld een maand aan hittegolftemperaturen zijn. In het slechtste scenario kijken we zelfs richting 53 zulke dagen.

Tot 2020 kwamen er in Gent geen dagen voor met hoge hittestress – dagen waarop de hitte en vochtigheid ervoor zorgen dat je lichaam zichzelf niet meer goed kan afkoelen. Op het huidige tempo ziet het ernaar uit dat we tegen 2060 elk jaar 1,2 zulke dagen zullen meemaken. Tegen 2100 zou dat zelfs kunnen oplopen tot bijna 10 zulke dagen. Zo’n hitte kan dodelijk zijn en zorgt voor een enorme druk op de gezondheidszorg.

En wat als we …

Het dashboard toont echter niet alleen wat er kan misgaan: het geeft je ook de kans om na te gaan welke scenario’s wél nog positieve uitkomsten mogelijk maken. Stel, bijvoorbeeld, dat je ervoor wil zorgen dat er minder dan 5% kans is dat de temperaturen in Brussel meer dan twee weken boven de 30°C gaan. Dan moeten we ervoor zorgen dat de temperaturen niet meer dan 1,566°C stijgen én dat ze vanaf 2040 weer naar beneden gaan.

Het dashboard werd ontwikkeld met subsidiëring van het Horizon 2020-programma van de EU. Je kan zelf verschillende scenario’s uittesten door met het dashboard aan de slag te gaan.