Innovatieve muurtuinen zuiveren afvalwater

Op 21 maart j.l. heeft Kamp C de innovatieve muurtuin met waterzuiveringssysteem van het bedrijf Muurtuin.be in de bloemetjes gezet. Met de CleanTechVouchers ondersteunt de provincie Antwerpen KMO-initiatieven die volgens de jury “een unieke bijdrage aan duurzaam bouwen leveren”.

Muurtuin.be

Muurtuin bvba is een Vlaamse KMO die systemen aanbiedt voor niet-grondgebonden gevelgroen (i.e. living wall systems) voor gemeenten, bedrijven, architecten en particulieren. Het muurtuin-systeem fungeert als een volwaardige bouwschil met enkele bouwtechnische voordelen, zoals betere thermische isolatie, geluidsisolatie, een positieve invloed op de levensduur van de gevel en een lager brandrisico. Ze zouden ook een positief effect hebben op de gezondheid van de gebruiker. 

Muurtuin bvba is een bedrijf van Teun Depreeuw. Het is ontstaan in 2013, nadat Teun zes jaar mogelijkheden heeft getest om zijn stadswoning in hartje Borgerhout groener te maken. Hij kampte met een troosteloze schaduwmuur op zijn binnenplaats en plaatsgebrek op zijn terras. En hij besloot een inventieve oplossing te zoeken.

Groene wanden waren toen in het buitenland al een bekend fenomeen. Ze werden op dat moment vooral voor grote bedrijven ontworpen, of het waren zeer prestigieuze projecten. Met andere woorden: ze kosten een vermogen. En blijken bovendien niet zeer onderhoudsvriendelijk te zijn.

Teun heeft op zijn muur geëxperimenteerd met goedkopere materialen en een toegankelijker systeem. En zo ontwikkelde hij een metalen frame, een doek met zakken voor de plantjes en een automatisch bewateringssysteem.

Total Value Wall

De Total Value Wall is de innovatieve muurtuin, die bekroond is met een CleanTechVoucher door Kamp-C van de Provincie Antwerpen. Teun Depreeuw: "Met het Total Value Wall-systeem breng ik een aanbod op de markt dat de wanden een extra-waarde geeft door de integratie van duurzaam groenbeheer met innovatief lokaal waterbeheer."  Muurtuin bvba maakt met dit aanbod de zuivering van huishoudelijk afvalwater via verticaal groen haalbaar voor steden, bedrijven en particulieren. 

De Total Value Wall creëert een aangenamer milieu in verschillende opzichten: gebouwen zijn beter beschermd en gaan langer mee, aangenamer microklimaat rondom gebouwen, de planten verhogen de biodiversiteit en zorgen voor een grotere flora en fauna (o.a. nuttige insecten). Toepassing van dit systeem in de openbare ruimte verhoogt de groenoppervlakte op plaatsen waar de ruimte voor groen veelal schaars is. Het nieuwe systeem voegt daar hergebruik van regen- en afvalwater aan toe, o.a. voor toiletten en irrigatie.

Waarom wil jouw bedrijf in muurtuinen investeren? 

Alleen al het uitzicht op groen geeft je medewerkers een gevoel van vitaliteit en werkt stress-verlagend. Het werken in een groene omgeving heeft een positieve invloed op het gevoel van welbehagen, creativiteit en gezondheid. Jouw werknemers voelen zich gewoon beter. Wat ten goede komt aan een laag ziekteverzuim. Een muurtuin in het interieur van jouw kantoren is ook belangrijk voor het zuiveren van de lucht. 

Muurtuinen kunnen, indien vakkundig geplaatst, ook een bijdrage leveren aan lagere energiekosten. Dat is een gevolg van de betere thermische isolatie van de muren van jouw bedrijfspand. Daardoor zorgt jouw bedrijf ervoor dat zijn milieu-impact kleiner wordt. 

Kortom, met een muurtuin communiceert jouw bedrijf tegelijkertijd zijn betrokkenheid bij het welzijn van de medewerkers én bij een beter milieu. Daardoor levert een muurtuin een zichtbare bijdrage aan een duurzaam imago van jouw bedrijf.