Hipper dan hip: zonnebrillen uit Tomorrowland-afval

Wie dacht dat er niets hippers bestaat dan een weekendje Tomorrowland, heeft nog niet gehoord van de recente creatie van Yuma Labs: zonnebrillen geproduceerd uit gerecycled plastic dat verzameld werd op Tomorrowland 2019.

De zonnebrillen werden exclusief verkocht tijdens de digitale editie van Tomorrowland deze zomer, “Around the World”.

Belgisch en circulair

De samenwerking tussen Tomorrowland en Yuma Labs is op en top Belgisch: de zonnebrillen zijn ontwikkeld, geproduceerd en samengesteld in België. Ze bestaan volledig uit gerecycled plastic, waarvan 50% afkomstig is van plastic flesjes en bekers die ingezameld werden tijdens Tomorrowland 2019.

De flesjes en bekers werden zorgvuldig gesorteerd, gewassen en versnipperd, waarna het materiaal als grondstof werd gebruikt voor 3D-printers. Na het printen van de onderdelen werden de zonnebrillen met de hand in elkaar gezet.

Recyclen, opnieuw en opnieuw

Wat de zonnebrillen echt circulair maakt, is het feit dat ze niet alleen uit gerecycled plastic bestaan, maar dat ze ook ontworpen zijn om opnieuw uit elkaar gehaald te worden. Zo kunnen ze op het einde van hun levenscyclus opnieuw gerecycled worden. Eigenaars kunnen hun oude zonnebril gratis terugsturen en krijgen vervolgens korting op een nieuwe bril. Het recyclingprogramma gaat van start op 1 september 2021.

De opbrengst van het project gaat naar een fonds dat studenten van de Universiteit Antwerpen stimuleert om circulaire ontwerpen te bedenken. Ook op dat vlak draagt het project bij aan een circulaire toekomst.

Lees meer over de zuinige zonnebrillen op de website van Yuma Labs.