Is het tijdperk van de manager voorbij?

De managerstitel is een actueel thema. Bestaat een goed functionerend management wel uit een aantal managers? Of zijn verschillende teams hiervoor best zelf verantwoordelijk? Stof tot nadenken. Er bestaan verschillende onderzoeken over en ook Panorama (VRT) en Tegenlicht (VPRO) stelden de managerstitel in vraag.

Onderzoek Gallup en Effectory

Wat verliezen bedrijven als ze managers afschaffen? Amerikaans onderzoeksbedrijf Gallup en de Nederlandse tegenhanger Effectory deden de oefening. Zij verzamelen informatie over de betrokkenheid van werknemers bij hun werk en het bedrijf. Een tevredenheidsonderzoek zegt namelijk niet veel over hoe de productiviteit en het welzijn van werknemers verbeterd kan worden.

Gallup ontwikkelde een onderzoek met twaalf vragen, de Q12. Werknemers krijgen twaalf stellingen voorgeschoteld en moeten aangeven op een schaal van één tot vijf in hoeverre ze het er mee eens zijn.

Het Nederlandse bedrijf Effectory pakte het net iets anders aan. Uit zeventien HR-thema’s kunnen klanten van Effectory, vaak bedrijven, kiezen welke thema's zij in kaart willen brengen voor hun bedrijf. Op basis van elf kernvragen krijgt een organisatie inzicht in aspecten van hun eigen werkgeverschap en de inzet van medewerkers in de vorm van bevlogenheid en betrokkenheid.

Geen van beide onderzoeken geeft aan dat managers direct geld kosten. Desondanks kunnen bedrijven geld besparen of bijverdienen wanneer hun medewerkers tevreden, toegewijd en gemotiveerd zijn.

U ziet en hoort er hier meer over.

Reportage VPRO Tegenlicht

VPRO Tegenlicht ging op zoek naar het bedrijf van de toekomst, waar de manager zoals we die kennen is verdwenen en waar mensen zelf bepalen hoe ze werken zonder van bovenaf gecontroleerd te worden. Komen aan het woord:

• bouwbedrijf Kesselaar & Zn
• de Nationale Politie Nederland
• de Belgische Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid

Herbekijk de reportage ‘Het einde van de manager’.

Reportage Panorama

Panorama ging op bezoek bij enkele bedrijven in binnen- en buitenland die hun werknemers begeleiden en niet controleren. Nieuwe werkmodellen om werknemers meer autonomie te geven, want dat geeft meer goesting om te werken, zo blijkt. Zo zouden 9 op de 10 Vlamingen tevreden zijn met hun job. Komen aan het woord:

• Wit-Gele Kruis Vlaanderen
• Verpleegteam Knesselare-Ursel
• Flanders Synergy (lees hier de column van Mieke Van Gramberen voor MVO Vlaanderen)

Herbekijk de reportage ‘Zo werkt het niet’