Havenbedrijf Antwerpen wint mobiliteitsawards

Met de Green Fleet Award 2015 en de Fleet Mobility Award sleepte het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen twee mobiliteitsprijzen in de wacht. Het is de beloning voor hun jarenlange en volgehouden inspanningen om het woon-werkverkeer van hun medewerkers zo groen mogelijk te laten verlopen. Het bedrijf deed inspanningen om zowel het wagenpark te verduurzamen als meer werknemers op de fiets te krijgen. Zo wilden ze de uitstoot van CO2 terugdringen.

Verduurzaamd wagenpark

De ruim 200 bedrijfswagens kregen een duurzame metamorfose. Tussen 2010 en 2014 daalde de uitstoot van gemiddeld 129g/km naar 98g/km. Het Havenbedrijf voorspelt een verdere daling, aangezien het tegen 2018 een volledig voertuigenpark op cng of benzinehybride ambieert.

Fietsverkeer

Maar liefst 166 werknemers kwamen de afgelopen maanden met de fiets naar het werk. Het Havenbedrijf ondersteunde hen door een bedrijfsfiets ter beschikking te stellen en comfortabele douches en kleedkamers te voorzien. Voor korte verplaatsingen tijdens de werkuren zijn er poolfietsen ter beschikking.

Tijdsonafhankelijk werken

Enkele maanden geleden startte het Havenbedrijf met een proefproject rond plaats- en tijdsonafhankelijk werken. Zestig medewerkers namen deel en spaarden op vier maanden tijd 21.374 km uit in het woon-werkverkeer.