Eerste sociale charter in audiovisuele sector ondertekend

Verschillende vertegenwoordigers uit de audiovisuele wereld, vakbonden en Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) hebben een charter ondertekend voor sociaal verantwoord ondernemen. Een overlegplatform vanuit de sector moet over de goede toepassing waken.

In 2011, na het uittekenen van de beheersovereenkomst van de VRT, is op initiatief van de openbare omroep een groep uit de audiovisuele sector opgestaan om een charter op te stellen met daarin een reeks gedragsregels binnen verschillende sociale domeinen. Onder meer de vakbonden, VRT, de Vlaamse journalistenvereniging, een aantal gildes en producentenverenigingen ondertekenden het charter.

Eerlijke concurrentie en duurzame loopbanen

Concreet wil men de sector aansporen om de geldende sociale wetgeving te doen respecteren, eerlijke concurrentie te garanderen en borg te staan voor aantrekkelijke, duurzame loopbanen. De sector telt in Vlaanderen zowat 5.000 werknemers, alsook een 4.000-tal zelfstandige werknemers. Werknemers zullen ook gesensibiliseerd worden over hun rechten.

Een overlegplatform komt drie keer per samen om na te gaan of het charter nageleefd wordt. Daarbij wordt gerekend op een jaarlijks rapportering vanuit de bedrijven zelf. Ook nieuwe kwesties zullen worden aangekaart.

Vlaams minister voor Media Ingrid Lieten (SP.A) is tevreden met het initiatief vanuit de sector. "We moeten aandacht hebben voor de werkomstandigheden in deze tijden van veranderende mediaconsumptie en in een periode waarin de financiën minder zijn. Er zijn risico's voor valse concurrentie. Het is goed dat zowel naar de situatie van de werknemer gekeken wordt, alsook dat er een level playing field is voor de werkgevers."

Bron: belga