Dutch Sustainable Fashion Week

10 jaar Dutch Sustainable Fashion Week

Op 5 oktober ging in Rotterdam de jaarlijkse Dutch Sustainable Fashion Week van start. Al 10 jaar engageert DSFW zich om de mode-industrie te transformeren en consumenten naar meer duurzame mode te leiden. De slogan van 2023 luidt: “Na 30 keer dragen nog steeds fashionable”.

Elk jaar worden wereldwijd meer dan 100 miljard nieuwe kledingstukken gemaakt. Een derde van die kleren wordt nooit verkocht en dus ook nooit gedragen. Het merendeel wordt versnipperd en verbrand. Veel van onze kleding is bovendien ‘fast fashion’: spotgoedkope spullen die gemaakt worden door onderbetaalde en slecht behandelde werknemers. Bovenop die uitbuiting veroorzaakt de kledingindustrie ook nog eens 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot. De sector kan dus een pak duurzamer, vindt Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW), een samenwerkingsverband tussen het Belgische COSH! en het Nederlandse Awearness Fashion.

Bewustzijn vergroten

De tiende editie van de Dutch Sustainable Fashion Week startte met drie unieke flashmobs op drie locaties in Rotterdam. In de dagen die volgden konden bezoekers in acht Nederlandse steden allerlei toffe evenementen bezoeken, zoals modeshows, lezingen en workshops. Er werden ook enkele ‘guerilla-acties’ georganiseerd: zo stelde tweedehandswinkel ReShare Store 100 kg afgedankte kleren ter beschikking om op straat nieuwe attributen mee te maken. Op die manier wilde DSFW aandacht vragen voor de enorme afvalbergen aan kleding die wereldwijd ontstaan, zoals in Chili en Kenia. Alleen al in Rotterdam hielpen meer dan 50 lokale ondernemers mee aan meer dan 30 acties om het bewustzijn rond duurzame mode en overconsumptie te vergroten.

#30KeerDragen

Het thema van de tiende editie van DSFW was “Na 30 keer dragen nog steeds fashionable”. In plaats van voortdurend nieuwe collecties te lanceren (en amper gedragen spullen weg te gooien), roept de organisatie op om kleding op een andere manier te benaderen. Concreet: door bestaande kledingstukken langer en vaker te dragen en beter te combineren, hebben we minder nieuwe stukken nodig. Het initiatief werd onderstreept door een 7-daagse kledingruilactie van The Swapshop, waaraan meer dan vijftig ontwerpers, ondernemers, scholen en winkels meededen. Ook na de Sustainable Fashion Week roept de organisatie fashion lovers op om de beweging naar duurzame mode te steunen, bijvoorbeeld door de hashtag #30KeerDragen te gebruiken op sociale media, of door zelf creatieve stylingtips te delen.

 

 

Bronnen: Cosh.prezly.com, Stichtingtechnotrend.nl