Drie steunmaatregelen voor KMO’s bij energiebesparende verlichtingsrenovatie

KMO’s kunnen hun energiekost aanzienlijk verlagen door in te zetten op energiezuinige verlichtingsinstallaties. Zij kunnen daarvoor beroep doen op drie steunmaatregelen. Deze zijn bovendien cumuleerbaar naarmate de uit te voeren investeringen.
 

  • Ecologiepremie Plus: Investeringssteun voor geïntegreerde lichtregelsystemen met adresseerbare armaturen en lichttoetreding via actieve of passieve daglichtsystemen.
  • REG-premie 2015 relighting: Premie tot maximaal 20.000 euro voor verlichtingsrenovatie (relighting) die toeneemt met de energie-efficiëntie en de sturing ervan.
  • Verhoogde investeringsaftrek: Verhoogde fiscale aftrek voor het plaatsen van meet- en regelsystemen op en het vervangen van bestaande verlichtingsapparatuur om de energie-efficiëntie te verhogen.

Dankzij de innovaties in de verlichtingssector vervangen LED-armaturen steeds vaker traditionele verlichting, zoals TL- en hogedrukontladingslampen. Bovendien besloot de Europese Commissie om gloeilampen, hogedruk kwikdamplampen, lagedruk natriumlampen en halogeenlampen met een lage energie-efficiëntie gefaseerd uit de handel te nemen.