De Ideale Woning zet nog sterker in op duurzaam woon-werkverkeer

Onlangs kocht De Ideale Woning, een sociale huisvestingsmaatschappij in Antwerpen, vijf elektrische auto’s. Die moeten bestaande dienstwagens vervangen. Twee jaar geleden al vervingen tien elektrische fietsen twee dienstwagens. Op die manier wil de organisatie de verplaatsingen van het personeel verduurzamen.

De Ideale Woning voorziet op de parking in van hoofdzetel laadpalen voor de elektrische wagens. Op termijn willen ze het volledige wagenpark vervangen door elektrische wagens.

“De wagens gebruiken we voor de iets verdere dienstverplaatsingen of voor verplaatsingen waarbij materiaal moet meegenomen worden. De ritten met onze dienstwagens lenen zich uitstekend voor het gebruik van een elektrische auto. De afgelegde afstanden per dag vallen binnen hun bereik. De wagens kunnen na de kantooruren opgeladen worden, zodat ze de volgende dag met een volle batterij terug kunnen vertrekken”, aldus Gert Eyckmans, directeur van De Ideale Woning.

Duurzame woon-werkverplaatsingen

Samen met het Provinciaal Mobiliteitspunt voerde De Ideale Woning een Mobiscan uit. Daaruit bleek dat 44 procent van de woon-werkverplaatsingen bij de sociale huisvestingsmaatschappij met de fiets of het openbaar vervoer gebeurt. Dat resultaat willen ze nog verbeteren door, indien mogelijk, bedrijfsfietsen met pechverhelping en onderhoud ter beschikking te stellen. Ook thuiswerken wil de organisatie verder onderzoeken.

Daarnaast werkt De Ideale Woning mee aan een project van Autopia rond autodelen. Het doel is om sociale huurders te stimuleren om zich aan te sluiten bij bestaande autodeelgroepen of om zelf een groep op te starten.