Circulaire ledschermen: bij Q-lite gaan technologie en duurzaamheid hand in hand

Q-lite, een fabrikant van ledschermen uit Baarle-Hertog/Nassau, is zich volop aan het omvormen naar een circulair bedrijf. De eerste stap in die evolutie is de ontwikkeling van een circulair ledscherm dat volledig demonteerbaar en recycleerbaar is na einde levensduur.

Het idee om circulair te werken speelt al langer bij Q-lite. Twee jaar geleden besliste het bedrijf om een circulair “display-as-a-service”-model te ontwikkelen: Q-lite blijft eigenaar van het scherm en vraagt een jaarlijkse vergoeding van de klant. Op die manier kan het bedrijf de materiaalwaarde behouden en de levensduur van een scherm verlengen met een upgrade. Bovendien is het zeker dat het scherm uiteindelijk goed gerecycled wordt.

Bij gewone schermen is het echter niet eenvoudig om de verschillende onderdelen van elkaar te scheiden. Daardoor worden ze vaak in hun geheel vernietigd. Zo gaan heel wat hoogwaardige grondstoffen zoals goud en koper verloren.

Daarom heeft Q-lite een innovatief modulair scherm ontwikkeld dat volledig ontmanteld kan worden. Doordat de verschillende onderdelen worden vastgeschroefd, kunnen ze bovendien gemakkelijker vervangen worden. Het bedrijf garandeert dan ook dat de schermen een levensduur hebben van minstens 15 jaar.

In 2019 wil Q-lite hun modulair ledscherm, de Q-led TV, op de markt brengen in een circulair businessmodel. Daarna willen ze het concept ook introduceren in andere productgroepen.