CIRCL - duurzaam bouwen en betaalbaar wonen

CIRCL verenigt duurzaam bouwen met betaalbaar wonen

CIRCL schudt de bouwsector dooreen met een duurzaam en radicaal digitaal woonconcept.

Duurzaam?

Jazeker. CIRCL bouwt energiezuinige woningen en genereert daarbij minder afval en minder CO2-uitstoot.

Ze maken gebruik van energiezuinige technieken zoals warmtepompen en zonnepanelen en isoleren grondig om het energieverbruik – en de kosten – tot een minimum te beperken.

Daarnaast gebruiken ze overwegend bio-ecologisch materiaal: isolatiemateriaal uit papiervlokken, ondervloeren uit houtwol … Die materialen kunnen na een sloop opnieuw gebruikt worden. Dat zorgt voor minder afval. Bovendien zijn de woningen modulair: als de noden van de bewoners veranderen, kan het gebouw gedemonteerd of aangepast worden. Zo vermijd je dat het huis überhaupt gesloopt moet worden.

CIRCL kiest ook resoluut voor duurzame en gerecycleerde materialen, van de componenten in de energie-installatie tot de badkuipen. Zo besparen ze flink wat emissies. Traditioneel bouwen zorgt voor 40 procent van de totale CO2-uitstoot in de wereld. Dat moet anders, vinden ze bij CIRCL.

Radicaal digitaal?

CIRCL begint elk project met een volledig 3D-model van de woning. De buitenmuren, deuren, stopcontacten, het type glas, de hoogte van je kookeiland … alles wordt volledig uitgetekend. Zo vermijden ze constructiefouten op de werf. Dat bespaart niet alleen tijd maar ook geld. Geen onvoorziene kosten meer: het kostenplaatje ligt van bij de start vast.

En betaalbaar?

Het is een uitdaging om duurzaamheid betaalbaar te maken, schrijft CIRCL op zijn website. Om dat mogelijk te maken, maken ze het hele voortraject efficiënter. Dat betekent ook tijdswinst: CIRCL gaat er prat op dat ze binnen drie maanden na de bouwvergunning een huis kunnen opleveren.

CIRCL ontstond uit een onderzoeksproject van de KU Leuven, Buildwise, Embuild, Kamp C en enkele buitenlandse universiteiten.