Baanbrekende Werkgever: zo benut je een kantelpunt voor werk en mobiliteit

Om welbekende redenen is de manier waarop we werk en mobiliteit organiseren in 2020 volledig veranderd.

Drie organisaties - De Lijn, Antwerp Management School en Jobat - lanceren daarom het charter Baanbrekende Werkgever waarin ze werkgevers vragen om zich te blijven engageren voor hybride werken en voor de verankering van de nieuwe mobiliteit in een beleid.

Volgens de initiatiefnemers is dit kantelpunt het uitgelezen moment om in te zetten op die kentering.

Het charter

Hybride werken, dat is de combinatie van thuiswerken, werken op kantoor of telewerken op een derde locatie. Het charter wil niet alleen een kader bieden voor die vorm van werken en een nieuwe mobiliteit, maar ook een positieve dialoog starten. In het charter staan medewerkers en hun welzijn centraal.

Drie centrale pijlers

Minder onderweg

De beste manier om files te beperken is verplaatsingen vermijden. Daarom staat de medewerker (en niet de werkplek) centraal in het mobiliteitsbeleid van de Baanbrekende Werkgever. Thuiswerken of werken op een andere plek dan kantoor worden evenwaardige alternatieven. Dat betekent dat er aandacht wordt besteed aan het welzijn van medewerkers en de vlotte samenwerking van teams, ongeacht hun locatie.

Ook locatiemanagement speelt een belangrijke rol: de werkgever biedt een of meerdere werkplekken die de verplaatsingstijd beperkt houden.

Mensgericht hybride werken

Een Baanbrekende Werkgever heeft aandacht voor het welzijn van zijn of haar medewerkers en voert daarom een mensgericht beleid. Daar komen verschillende factoren bij kijken zoals plaatsonafhankelijk werken, flexibele werkuren, meer autonomie voor de werknemer, het behoud van voeling met de collega’s en organisatie en aandacht voor de fysieke en mentale gezondheid van werknemers.

Slimmer en groener onderweg

Een Baanbrekende Werkgever stimuleert actief milieuvriendelijke transportmethodes zoals de fiets, de step, het openbaar vervoer of een combinatie. Waar een auto nodig is, wordt de keuze voor hybride, elektrisch en deelwagens aangemoedigd.

Intussen hebben meer dan 120 werkgevers het charter ondertekend. De deelnemende organisaties en het volledige charter vind je hier.