B-WaterSmart: kennisportaal voor circulaire economie en slim watergebruik

Zes Vlaamse partners – waaronder Vlakwa en VITO – werken in het Europese Horizon 2020 B-WaterSmart project samen met 30 Europese partners om sneller over te kunnen stappen op een waterslimme economie en maatschappij. In zogenaamde living labs, verspreid over heel Europa, wordt innovatief hergebruik van (afval)water getest.

Het project lanceerde vorig jaar meteen een eerste versie van het ‘Knowledge Portal for Circular Economy (CE) and watersmartness’.

Dit portaal richt zich op nutsbedrijven, overheden en industriële bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor wateruitdagingen in de vorm van circulaire processen en waterhergebuik. Kennisinstellingen en technologiebedrijven kunnen er hun innovatieve kennis en technologie presenteren.

Het finale portaal biedt nu volgende diensten:

  • Een kennisdatabank van verzamelde ervaringen met circulaire economie (CE) en waterslimheid op demonstratiesites.
  • Een toolbox met toegang tot slimme applicaties en tools voor CE en waterslimheid.
  • Een marktplaats waar stakeholders kunnen leren, oplossingen delen en nieuwe samenwerkingen opzetten voor uitdagingen op nationaal, regionaal en lokaal niveau.

Meer informatie over de living labs in Vlaanderen op de website van VITO en op de website van Vlakwa. Lees meer over het project in de eerste editie van het B-Watersmart magazine.