Isothermische verpakkingen

Vliegens-vlug geleverd

Pluumo wil een milieuvriendelijker alternatief bieden voor omvangrijke, vervuilende thermische verpakkingen. 

Afhankelijk van wie je het vraagt, is thuislevering ofwel het beste ofwel het slechtste wat de mensheid ooit is overkomen. De flexibiliteit voor de klant! Je pakketje is er wanneer je het nodig hebt! Maar ook: de impact op je comfort! De benzine! De werkomstandigheden van de pakjesbezorgers! En vooral: de impact op het milieu! 

Volgens prognoses van het World Economic Forum zou het aantal bestelwagens op de baan tussen 2019 en 2030 stijgen met 36%, waardoor er 6 miljoen extra ton CO2  wordt uitgestoten. En omdat consumenten hun pakketjes steeds meer binnen een of twee dagen thuis verwachten, zien bedrijven zich vaak gedwongen om hun vrachtwagens halfvol op de baan te sturen. Het gevolg: nog meer verkeer, en dus nog meer uitstoot. 

Over-pakken 

Misschien een nog groter probleem is de verpakking van al die producten. Jaarlijks wordt daarvoor zo’n 84 miljoen ton plastic geproduceerd, waarvan nog geen 14% gerecycleerd wordt. En ook de 241 miljoen ton verzenddozen eisen hun tol: jaarlijks moeten zo drie miljard bomen daarvoor sneuvelen. Bovendien moeten ook al die omvangrijke verpakkingen (verpakt) op de juiste locatie geleverd worden. 

Voor temperatuurgevoelige artikelen zoals voeding of geneesmiddelen is er bovendien thermisch isolatiemateriaal nodig. Dat materiaal bestaat normaal uit verschillende lagen: vellen gemaakt van synthetisch schuim of natuurlijke vezels, reflecterend materiaal gemaakt uit polymeerfilms met een dun laagje aluminium, en piepschuim. Elk van die lagen is dus minstens gedeeltelijk geproduceerd op basis van petroleum. 

Kiplekker en lekker koel 

Om een duurzamer alternatief te bieden op de verpakkingsproblematiek, zocht Pluumo de inspiratie in de natuur. Bij de vogels, om precies te zijn. Pluumo verzamelt, reinigt en verwerkt overtollige veren tot textiel. Voeg een extra laag biologisch afbreekbare folie toe aan de binnenkant, en voilà: Pluumo’s natuurlijke thermische isolatie is geboren. 

Jaarlijks produceert de gevogelte-industrie zo’n 40 miljard kg veren als nevenproduct. De voorbije jaren werden al meerdere methoden ontwikkelt om deze – erg eiwitrijke – afvalstroom productief in te zetten. Het Belgische bedrijf Empro verwerkt die onder andere tot grondstof voor vissenvoer. In 2022 gebruikte het Departement Textiel, Merchandising en Modeontwerp van de Universiteit van Nebraska ze dan weer om een alternatief te creëren voor wol, zijde, of zelfs materialen zoals polyester en nylon, die op petroleum zijn gebruikt. 

Ook Pluumo’s thermisch verpakkingsmateriaal omzeilt petroleum als grondstof, maar het Engelse bedrijf gaat nog een stap verder.  De gebruikte materialen kun je namelijk op hun kosten terugsturen, zodat ze hergebruikt worden als voering van nieuwe verpakkingen. En is dat geen optie, dan kun je de verpakking gewoon composteren: het grootste deel ervan is gemaakt van veren en de overige materialen zijn Europees gecertifieerd als composteerbaar