AI tegen voedselverspilling

Dat voedselverspilling een gigantisch probleem is, weten we al langer dan vandaag. Maar het probleem situeert zich zeker niet alleen bij consumenten die voedsel weggooien. Het zit ook in de toevoerketen; onder meer bij de supermarkten. Zij moeten voorspellen hoeveel verse producten ze zullen verkopen en dat is niet altijd eenvoudig.. De Belgische start-up Foresightee bedacht een oplossing.

Waarom eigenlijk?

De cijfers over voedselverspilling zijn hallucinant. Elke seconde wordt wereldwijd 50.800 kg eetbaar voedsel weggegooid. Dat is niet alleen onverantwoord, het kost ook handenvol geld. Alleen al in Europa belandt op die manier jaarlijks 143 miljard euro in de vuilnisbak.

Toen Foresightee het probleem onder de loep nam, ontdekten ze dat 2,6 miljard euro terug te koppelen is aan supermarkten die verse producten weggooien. De oorzaak? Een foute inschatting van de verkoop.

Het probleem oplossen is noodzakelijk om een leefbare toekomst te garanderen: met het voedsel dat wordt weggegooid, kunnen we tien miljard mensen voeden én het klimaat helpen redden. Weinig redenen dus om bij de pakken te blijven zitten.

Profit for purpose

Dat denkt Foresightee er ook van. De missie van de Belgische start-up is voedselverspilling voorkomen met behulp van een vernieuwend algoritme. Dat algoritme kan op basis van verkoopdata op vooraf inschatten welke hoeveelheden van producten verkocht zullen worden, zodat aankopers niet met een te groot overschot achterblijven.

Het profit for purpose-bedrijf biedt oplossingen op maat voor bedrijven die verse producten moeten aankopen en problemen ondervinden bij het voorspellen van de verkoop. Met behulp van AI (artificiële intelligentie) helpt Foresightee om zo juist mogelijke verkoopprognoses uit te werken.

Momenteel werken de meeste voedingsbedrijven met weinig tot geen externe informatie. Dat maakt het moeilijk om parameters (bijvoorbeeld een promotie, slecht weer, een brugdag) te combineren en nieuwe trends op te pikken. Voor wie met die problemen kampt, biedt artificiële intelligentie een enorme toegevoegde waarde. Machine learning heeft namelijk heel wat mogelijkheden in petto voor meer nauwkeurige voorspellingen.

Foresightee combineert statistiek met machine learning- en deep learning-algoritmes voor het meest betrouwbare resultaat. Met een SaaS-pakket (Software as a Service) kunnen klanten rekenen op slimme technologie die voortdurend bijleert en regelmatig updates ondergaat.

De resultaten liegen er niet om. Uit berekeningen blijkt dat 1% beter forecasten tot 2% minder kosten leidt. Het potentieel is met andere woorden enorm. Los van het kostenplaatje en de ecologische voordelen verlicht AI ook de werkdruk van de planners waardoor ze meer tijd hebben voor waardevolle taken.

Foresight-wie?

Foresightee heeft 1,5 jaar gebouwd aan zijn machine learning-algoritme. De start-up werd opgericht door CEO Judith Ketelslegers en CTO Mahmoud Sohrabi. Intussen bestaat het internationale team uit 5 wereldverbeteraars. Ze hebben al steun gekregen van imec, Start It@KBC, OVAM, Vlaanderen Circulair en de Europese Commissie voor hun vernieuwende algoritme.

Die ondersteuning heeft hun de mogelijkheid gegeven om de economische en ecologische meerwaarde van hun product in de praktijk te testen. Dat is een belangrijk element om vertrouwen en bekendheid te creëren in de sector waarop ze zich richten.

Welke bedrijven komen in aanmerking?

Alle bedrijven die verse producten moeten inkopen, kunnen voordeel halen uit een samenwerking met Foresightee.

Voor juiste prognoses heb je historische verkoopgegevens van de voorbije drie jaar nodig. Foresightee werkt volgens een geijkte procedure.

Eerst wordt er een backtest uitgevoerd: de start-up voedt het algoritme met 80% van de data van je bedrijf en ‘voorspelt’ de overige 20%. Dit is het perfecte experiment, want de voorspelling kan worden vergeleken met de echte verkoopcijfers.

Stap 2 is dat de software parallel loop met de huidige manier van werken, zodat de organisatie kan vergelijken en de medewerkers de techniek leren vertrouwen.

In de derde en laatste stap begint je bedrijf met Foresightee te werken als software-as-a-service. Een van de grote voordelen is dat de tool probleemloos aansluit bij het bestaande inventaris of kassasysteem van de klant.