De ondertekening van het akkoord

Vandemoortele en Axéréal ondersteunen regeneratieve landbouw

Voedingsbedrijf Vandemoortele gaat een lange-termijnsamenwerking aan met het Franse Axiane, deel van de Axéréal Groep. Binnen de overeenkomst zal Axéréal Groep boeren ondersteunen om op duurzame wijze gewassen te verbouwen.

Als groot voedingsbedrijf is de koolstofvoetafdruk van Vandemoortele naar eigen zeggen voor 97 % afkomstig van hun toeleveringsketen. Maar het bedrijf steunt ook de protesterende boeren in hun eisen voor een betere verdeling van de winsten. Met de meerjarige overeenkomst met Axéréal wil Vandemoortele actief bijdragen aan een eerlijke verloning voor duurzame landbouwpraktijken. Het Franse Axéréal is een landbouw- en agrovoedingscoöperatie die meer dan 10.000 landbouwers omvat en is ook het moederbedrijf van het Belgische Boortmalt, sinds 2019 de grootste mouterijgroep ter wereld.

Axéréal zal boeren ondersteunen bij het toepassen van regeneratieve landbouwpraktijken. Op die manier verlagen ze niet alleen de koolstofuitstoot van de teelt, maar verbeteren ze ook de bodemkwaliteit. Dat leidt op zijn beurt tot een betere waterhuishouding en biodiversiteit in de landbouwgebieden. De eerste lading tarwe die zo geteeld wordt, werd al in het najaar van 2022 gezaaid en afgelopen zomer geoogst, zodat Vandemoortele al dit jaar met koolstofarm meel aan de slag kan.

Ben je geïnspireerd om ook aan de slag te gaan met duurzame landbouw(ers)? Bij House of Agroecology helpen ze je graag op weg.