Reynaers Aluminium zet in op duurzame mobiliteit medewerkers

In 2011 liet Reynaers Aluminium een mobiscan uitvoeren. De aluminiumproducent kreeg zo een duidelijk beeld over het woon-werkverplaatsingsgedrag van haar personeelsleden. Het betekende de start van een mobiliteitsplan waarbij fietsen en carpoolen centraal staat. “Na twee jaar bereikten we onze doelstellingen, wat bewijst dat het plan werkte”, zegt Karin Reynaers, Facility & Mobility Director.

Met de mobiliteitsscan wilde Reynaers Aluminium het potentieel in kaart brengen. “We vroegen ons af of onze medewerkers niet op een andere manier naar het werk konden komen dan met de wagen. Door de scan zagen we dat er inderdaad veel potentieel was. Vooral als het om fietsverkeer ging. Via het pendelfonds dienden we een subsidie-aanvraag in voor een fietsplan. Het was voor ons een goede basis en stimulans om ermee van start te gaan. Al hadden we er zonder de subsidies ook mee verder gegaan.”

Leasing (elektrische) fietsen

Reynaers Aluminium stelt leasefietsen ter beschikking voor haar medewerkers. “Om de vier jaar kunnen zij een nieuwe fiets leasen. Een gewone fiets voor wie binnen een straal van vijftig kilometer woont, een elektrische fiets voor wie daarbuiten woont. We hebben ook plooifietsen voor wie de combinatie wil maken met het openbaar vervoer. De voorwaarde bij de leasefietsen is wel dat de medewerkers minstens vijftig procent met de fiets naar het werk moeten komen. Natuurlijk genieten zij ook van een fietsvergoeding.”

Hersteldienst op site

Medewerkers die met de fiets naar Reynaers Aluminium komen, kunnen ook rekenen op bijstand bij fietspech. “Van 7 tot 19 uur is er een hersteldienst en repatriëring beschikbaar. We werken daarvoor samen met Werkmaat vzw, een sociale werkplaats. Dat maakt de cirkel rond. Ze werken op onze site. Ondertussen zijn ze zowat kind aan huis geworden. Om de veiligheid van onze fietsers te garanderen, bieden we trouwens veiligheidskledij aan.”

Carpoolteams

Naast fietsen stimuleert Reynaers Aluminium ook carpoolen. “Ondertussen hebben we al 29 carpoolteams. Zij krijgen een speciale parkeerplaats op onze site en per twintig ritten krijgen ze ook een bonnetje voor de carwash. We maakten het carpoolen daarnaast fiscaal voordelig voor onze medewerkers. Dat is het resultaat van een overleg met verschillende medewerkers per afdeling. We vroegen hen wat ze belangrijk vonden.
"Of we ook bedrijfswagens hebben? Ja, en ook daar proberen we naar een duurzaam alternatief te zoeken. We kiezen voor een wagenpark met een kleine CO2-uitstoot.”

Nieuwe mobiliteitsscan

Sinds de start van het mobiliteitsplan in 2012 zag Reynaers Aluminium het duurzaam woon-werkverkeer flink toenemen. “We wilden het fietscijfer optrekken van 35 naar 75, maar vandaag zitten we aan 120 medewerkers die met de fiets komen. Het bewijst dat ons plan werkt. Binnenkort laten we een nieuwe mobiliteitsscan uitvoeren om te zien waar we nog kunnen groeien. Er staat ook een CO2-uitstoottest op de agenda. Onlangs namen we ook een enquête af bij onze medewerkers rond het mobiliteitsplan. Ook daaruit zijn nog een aantal goede ideeën gekomen. We gaan er zeker mee aan de slag.”

Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
27 juli 2015
Terug naar boven
Terug naar boven