Nederlands ontwerp modulaire ecodesign wandkasten slaat aan bij bedrijven

Raw Eco Design is een Nederlands bedrijf dat modulaire wandkasten uit 98 procent gerecycleerd karton op de markt bracht.

Of deze wel stevig zijn?

Een vraag die oprichter Nadine Oudenaller meer dan eens geruststellend moest beantwoorden. De belangrijkste vraag waar ze zelf mee worstelen: “Hoe kunnen we als online bedrijf onze producten succesvol verkopen? Want een fysieke winkel bleek te duur te zijn.”

Leermomenten Raw Eco Design

  • een modulair systeem maakt het product goedkoper
  • ontwerpen is niet hetzelfde als een bedrijf runnen
  • enkel online verkoop maakt het product betaalbaar
  • focussen op één product helpt te professionaliseren
  • eco is niet altijd de voornaamste drijfveer om het product te kopen.

Raw Eco Design groeide vanuit de persoonlijke ontwerpen van Nadine Oudenaller.

“Ik woonde vroeger in antikraakpanden. Een kast moest dus voor mij gemakkelijk te monteren en demonteren zijn. Ik zocht licht materiaal met een zeker houtgevoel. Ik stootte op dikke planken van gerecycleerd karton. Daar maakte ik een buffetkast mee. Mensen zagen dat en wilden dat ik er ook een voor hen maakte. Na de zoveelste vraag besloot ik om een bedrijf te starten.”

Stevigheid meermaals getest

‘Gebruiksvriendelijk’ is een van de voorwaarden voor de ontwerpen van Oudenaller. Naast een aantal speciale ontwerpen, zoals de Letterbak XL en de Buffetkast, ontwikkelde ze een modulair systeem. “Hiermee kun je je eigen kast samenstellen. Wij maken ook kasten op maat; voor elk budget is er wel een kast te vinden.

En het duurzaam materiaal? Het gerecycleerd karton wordt gefabriceerd in Duitsland. We hebben veel samengewerkt om tot een stevig basismateriaal te komen. Hieraan gingen veel testen vooraf.”

Nadine Oudenaller kon al gauw extra handen gebruiken. Haar vriendin Ana stapte mee in het bedrijf. “Ik wilde iemand waarmee ik kon sparren. Ik ben van origine een ontwerpster. De zakelijke kant is toch iets anders.

Omdat we voornamelijk online verkopen, wilde ik een beter zicht krijgen op hoe we dat konden doen. Hoe vinden klanten onze website? Wat met sociale media? Het is veel proberen en onderzoeken. Een pasklaar antwoord komt er niet duidelijk uit. Waarom we enkel online willen verkopen? We zijn een klein bedrijf. Onze kasten in winkels verkopen maakt dat de verkoopprijs 2 tot 2,5 keer zo duur zal worden. Wij willen de kasten graag betaalbaar houden.”

Nog 100.000 ideeën, maar focus nodig

Een ander leermoment was duidelijkheid krijgen over een vlotte planning. “Hoeveel moeten we inkopen om binnen een week te kunnen leveren? Hoeveel voorraad moeten we aanleggen? Wanneer bestellen? Het was nodig om hierin een regelmaat te houden.

Anderzijds hebben we geleerd om niet te veel tegelijkertijd te willen. Ik heb nog 100.000 ideeën, maar alles op zijn tijd. Er is geld nodig om een nieuw idee te ontwikkelen en introduceren en de markt is er niet altijd klaar voor. Door nieuwe producten op het juiste tijdstip te introduceren, zijn we beter geworden. Hierdoor hebben we ons kunnen professionaliseren.”

Heel wat particulieren vinden de weg naar Raw Eco Design. Maar ook bedrijven. “Het is een gezonde mix. Onze klanten bestaan uit ongeveer dertig procent bedrijven. Soms zijn het bedrijven die een hele grote bestelling doen.

Of duurzaamheid een drijfveer is? Dat is heel wisselend. Voor sommigen is eco een must, voor anderen is het gewoon een leuke extra. We zien dat bijvoorbeeld bedrijven die naar beurzen gaan, voor onze producten kiezen. De kasten zijn licht en gemakkelijk op te zetten. Iets wat mensen niet altijd geloven, trouwens. Maar eens ze het proberen, zijn ze ervan overtuigd. Net als van de stevigheid. Dat blijft toch dé vraag. Terwijl het soort karton meer en meer bekend is.”

Ideaal voor winkelinrichting

Nadine Oudenaller wil zich graag meer richten op bedrijven. “We merkten bij een klant, een boekenwinkel in München, hoe prachtig onze kasten zijn in een winkelinrichting. Ook met veel ecomerken vormt het een mooie combinatie. Vaak zijn het kleine bedrijven die bij ons terechtkomen. Die mix willen we verder uitbreiden.”

Zelf doet Raw Eco Design beroep op duurzame leveranciers. “Alleen is duurzaam transport ingewikkeld. We hadden een leverancier, maar die was klein en leverde niet in heel Nederland, laat staan België. We zijn op zoek naar een oplossing.

Verder zetten we in op het recycleren van alle verpakkingen. De lijm in onze producten is afbreekbaar en onze kartonfabrikant heeft certificaten van milieu- en energievriendelijk produceren.”