Lokaal geteelde goudsbloemzaadolie verdient een gouden kans

Het expertisecentrum duurzame chemie aan Karel de Grote Hogeschool onderzocht de eigenschappen van goudsbloemzaadolie. Die blijken bijzonder...

De olie wordt gewonnen uit de zaden van lokaal geteelde goudsbloemen (Calendula Officinalis of Pot Marigold). Die zijn zeer herkenbaar door de gele en oranje bloemen. Bij ons zijn ze vooral gekend als sierplant.

De zaden van deze goudsbloem bevatten 20 tot 30% olie die voor 60% uit het ongewone en reactieve Calendulazuur bestaat. Dit vetzuur is een drievoudig onverzadigd vetzuur waarbij de driedubbele bindingen in de keten geconjungeerd zijn. Door deze structuur heeft de olie interessante chemische en fysische eigenschappen:

  • De goudsbloemzaadolie bezit een snel oxiderend vermogen en heeft zodoende goede uitdrogende eigenschappen. De olie is vergelijkbaar met Tung oil en is dus uiterst geschikt als impregneermiddel voor hout, als bootlak maar ook als ingrediënt in betonverven.
  • De gedeeltelijk gepolymeriseerde olie kan gebruikt worden als smeermiddel in verschillende toepassingen.
  • Na modificatie van de olie naar methylesters is deze olie ook bruikbaar als reactieve verdunner in alkydverfsystemen onder andere als resin/bindmiddel in oliegebaseerde coatings of als vervangmiddel van white spirit en terpentine.
  • In de cosmetische industrie kan goudsbloemzaadolie gebruikt worden als skin conditioner met vocht afdichtende werking.

Kortom, goudsbloemzaadolie kan het ideale ingrediënt zijn om de productieprocessen en de producten van bepaalde non-food sectoren milieuvriendelijker en duurzamer te maken.

Het expertisecentrum duurzame chemie is in samenwerking met het proefcentrum Herent (provincie Vlaams-Brabant) op zoek naar industriële partners die interesse hebben in de afname, het testen en/of het gebruik van lokaal geteelde goudsbloemzaadolie voor non-food toepassingen.

Interesse? Contacteer senior onderzoeker Ann Vermoesen van de Karl de Grote Hogeschool.