De Sustainable Development Goals zijn onze inspiratiebron

Studiebureau SBE uit Sint-Niklaas heeft meer dan 30 jaar ervaring en een multidisciplinair team van 200 ingenieurs, BIM (Building Information Model)-designers en architecten. Ze willen de infrastructuur van morgen ontwerpen. Jan Thomas vormt samen met zijn broer Koen de tweede generatie van het familiebedrijf en licht hun duurzaamheidsbeleid toe.

“SBE is al een 5-tal jaar bezig met duurzaam ondernemen”, begint Jan Thomas zijn verhaal. “Wij willen als bedrijf onze maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen en actief bijdragen aan de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties. We zetten daarom in op drie fronten.”

VOKA Charter Duurzaam Ondernemen

“Enerzijds werken we rond een jaarlijks actieplan met betrekking tot de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. In dat actieplan zitten ook heel wat acties om onze operationele voetafdruk en de CO2-uitstoot van ons bedrijf te verminderen. We proberen om tegen 2026 onze operaties immers CO2-neutraal te maken. Zo bestellen we sinds dit jaar enkel nog elektrische wagens en gaan we 500 zonnepanelen installeren om die wagens op te laden en ons kantoor van groene elektriciteit te voorzien.”

We hangen vele acties op aan de kapstok van het VOKA Charter.

“Daarvoor maken we handig gebruik van het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen. Dat vormt de perfecte kapstok waaraan we vele van onze acties ophangen. Het is de ideale inspiratiebron voor  bedrijven die de eerste stappen willen zetten rond duurzaamheid in de breedste zin van het woord.”

Duurzaamheidsscore voor elk project

“Anderzijds kunnen we vooral een duurzame impact realiseren met onze ontwerpen en studies. Om zowel intern als extern bewustzijn te creëren rond de impact van onze projecten op mens, natuur en omgeving, ontwierpen we binnen SBE de ‘Sustainable Project Index’. Dat is een geheel vrijblijvende score waarmee we duurzaamheid in projectwerk bespreekbaar willen maken en mogelijke verbeteringsopportuniteiten kunnen identificeren. Met deze rekentool kennen we een duurzaamheidsscore toe aan onze projecten. Die duurzaamheidsscore wordt berekend rond 9 thema’s: sociale relevantie, veiligheid, energie, materialen, ecosystemen, ruimtelijke kwaliteit, water en bodem, bereikbaarheid en project werk.”

We ontwierpen binnen SBE onze eigen Sustainable Project Index.

“Zo werken we momenteel aan het project Steenbruggebrug dat een hoge duurzaamheidsscore gekregen heeft. De best scorende punten bij dit project zijn bijvoorbeeld aandacht voor hergebruikte materialen, door de gevelde bomen om te vormen tot zitbanken, het gebruiken van hernieuwbare energiebronnen en het verwijderen van bestaande bodemverontreiniging aan het kanaal. Voor aanvoer van materiaal zal eveneens de waterweg gebruikt worden.”

Nederland staat verder

“De implanting van de infrastructuur in de omgeving wordt steeds belangrijker. Wij werken bovendien vaak met overheden samen en hopen dat zij openstaan voor het gebruik van deze tool en ook met ons mee te denken rond duurzaamheid. Samen kunnen we zo heel wat punten verbeteren op het vlak van duurzaamheid en impact. We zien wel dat het besef bij hen ook groeit en dat zij de vragen waarop wij onze duurzaamheidsscore baseren ook stellen. Nederland staat daarin al een stap verder en focust echt op duurzaamheid bij aanbestedingen. Maar wij zijn ervan overtuigd dat die aandacht ook naar Vlaanderen en België zal overwaaien.”

Met steun van het ESF kon SBE twee mooie projecten rond duurzaam personeelsbeleid realiseren.

ESF

“Tot slot heeft SBE met steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF) al twee projecten kunnen realiseren rond duurzaam personeelsbeleid.  Daarmee moedigen we onze medewerkers aan om hun professionele toekomst te plannen en dingen zelf in beweging te zetten.  Van administratief medewerker tot ingenieur, bij SBE mag je dromen en jouw carrièrepad zelf vormgeven.  Dankzij een project rond opleidingen konden onze medewerkers ook hun digitale vaardigheden vervolmaken.”