Bel&Bo kiest voor eerlijke kleding

Bel&Bo is lid geworden van de Fair Wear Foundation, een internationale organisatie die kledingbedrijven bijstaat om op een duurzame manier te werken. De Belgische kledingketen verbindt zich er zo toe om haar kleding enkel nog te laten produceren tegen eerlijke lonen en in goede arbeidsomstandigheden. Deze beslissing sluit aan bij het behalen van het jaarcertificaat West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen in 2014.
 

Bel&Bo, dat 80 winkelpunten heeft in ons land, is het eerste grote kledingbedrijf dat lid werd van de Fair Wear Foundation. Het kostte drie jaar voorbereidingswerk, inclusief het opstellen van een rapport en een volledige audit.

Eerlijk handelen

De kledingketen verplicht al haar leveranciers om een gedragscode te ondertekenen. Daarin verklaart de leverancier dat de producten op een menswaardige manier werden vervaardigd. Weigert de leverancier, dan zet Bel&Bo elke verdere samenwerking onmiddellijk stop.

Jaarlijks voeren ze steekproeven en audits uit om de toepassing van deze code op de werkvloer te controleren. Bij het niet naleven van de gedragscode krijgen de fabrikanten een minimumtermijn om de inbreuken in orde te brengen. Zo niet stopt Bel&Bo de samenwerking.

Oog voor de gemeenschap

Bel&Bo wil verder haar maatschappelijk engagement tonen. Ze namen bijvoorbeeld deel aan ‘Work for Change’,  waarbij meer dan 12.000 Vlaamse en Brusselse scholieren tussen 15 en 20 jaar één dag in de kleren van beroepskrachten kruipen. Hun loon van 40 tot 50 euro staan ze af aan een jongerenproject in het Zuiden. Bel&Bo engageerde zich om in elk winkelpunt een vacature te plaatsen en sponsorde ook de T-shirts.

Om hun werknemers te motiveren, helpt Bel&Bo hun competenties, talenten en mogelijkheden verder te ontplooien. Ze ontwikkelden het JOKER opleidingstraject met verschillende opleidingen op maat en een persoonlijk groeiplan. JOKER staat voor:

  • Juist in prijs
  • Overleg en werk samen
  • Kleurrijk en creatief
  • Eerst de klant
  • Respectvol, eerlijk en duurzaam ondernemen

Milieu-inspanningen

Waar mogelijk wil Bel&Bo hun impact op het milieu reduceren. Een voortdurend denkproces en tal van tips waren de voorboden van kleine en grote inspanningen, waaronder het inzetten op duurzame logistiek en mobiliteit met cursussen eco-driving, streven naar een minimale CO2-footprint via duurzame bouwoplossingen, en het uitdelen van een gratis herbruikbare tas aan klanten.

Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
13 januari 2015
Terug naar boven
Terug naar boven