Winnaars OVAM Ecodesign Award voor studenten

Op 13 oktober vond de uitreiking van de OVAM Ecodesign Award voor studenten plaats.

Met deze prijs wil de OVAM studenten bekronen die in hun jaarwerk of eindwerk oog hebben voor duurzaamheid. Het moet hen inspireren om na in hun professionele loopbaan ook in te zetten op duurzame productinnovatie.

Eerste prijs eindwerk

SHARETOOL - Matthew Campsteyn

SHARETOOL is een productlijn die bestaat uit modulaire elektrische gereedschappen. Hierdoor is het mogelijk om meerdere gereedschappen samen te stellen met minder componenten. De ontwerper speelt daarnaast in op de opkomende uitleen-economie. Door in te zetten op de peer-to-peer context krijgt ook de niet-professionele gebruiker toegang tot kwaliteitsgereedschap.

Tweede prijs eindwerk

SPAN - Jonathan Engels

SPAN is een zitbank uit een statische constructie van twee materialen. Dankzij trek- en drukkrachten is er een minimum aan materiaalgebruik. De constructie bevat geen schroeven of lijm. Er is ook geen extra gereedschap voor nodig. In tien minuten is SPAN demonteerbaar.

Eerste prijs jaarwerk

Airy - Niels Stelder, Simon van Pottelbergh en Pieter de Vocht

Airy koelt koelkasten door gebruik te maken van de koude lucht uit de omgeving. Minstens drie maanden per jaar is de buitentemperatuur gelijk aan of lager dan de temperatuur van de koelkast. Door de koude buitenlucht te gebruiken, gaat het energieverbruik naar beneden. De koelkast heeft ook een schuifdeur, waardoor er minder koude lucht ontsnapt.

Tweede prijs jaarwerk

BamBow - Beatrijs van Hoof en Maud Martens

BamBow is een fietshelm gemaakt uit hernieuwbare materialen. Het product is volledig bio-gebaseerd. De buitenste schelp van de veilige fietshelm bestaat uit verschillende lagen van bamboe-fineer. Het schokabsorberende binnenwerk bestaat uit twee lagen ongeverfd bamboe-textiel. Hiertussen zitten sesamzaadjes. Hierdoor kan de helm meer schokken opvangen dan een helm uit polystyreen.

Publieksprijs

Janus - Jana Haeinck

Janus is een dubbele schommelstoel waarin geluk delen centraal staat. Het moet mensen letterlijk in balans houden, wapenen tegen psychische problemen. Schommelen kan wanneer beide gebruiker dezelfde kant uitkijken. Of wanneer ze tegenover elkaar zitten. Alle onderdelen zijn repareer, -vervang- en recycleerbaar. Het hout is FSC-gecertificeerd.