Zweedse studenten Björn Tomas Minde en Niklas Bäcklund namen de Encon Sustainability Award in ontvangst van minister Jo Brouns. Hun masterthesis toont empirisch aan hoe bedrijven met AI hun circulaire businessmodel kunnen innoveren in een industriële symbiose.
Vlaamse kunststofindustrie gaat 20% energie besparen
In het kader van 'Vlaanderen in Actie – Nieuw Industrieel Beleid' zijn Federplast.be (Vereniging van producenten van kunststof- en rubberartikelen), Flanders’ PlasticVision (Competentiepool van de kunststof- en rubberverwerkende industrie) en Sirris (Collectief centrum van de technologische industrie) van start gegaan met het InnEEPlas transformatieproject.
InnEEPlas zal de kunststofindustrie in Vlaanderen sensibiliseren en ondersteunen bij het implementeren van procesgerelateerde energiebesparende technologieën. Het project speelt in op een vrijwillige Europese verbintenis om het energiegebruik in de kunststofindustrie met 20% terug te dringen.
Op 30 november 2011 ondertekende de Europese brancheorganisatie van de kunststofverwerkende industrie EuPC een vrijwillige ‘Meerjarenafspraak’ over energiebesparing. Deze verbintenis was het resultaat van EUPlastVoltage, een Europees initiatief om tegen 2020 het energiegebruik in de kunststofindustrie met 20% terug te dringen.
De kunststofverwerking is één van de belangrijkste Europese industriesectoren die ca. 50.000 middelgrote en kleine bedrijven omvat, met 1,6 miljoen medewerkers en een omzet van meer dan €280 miljard per jaar. De vrijwillige Meerjarenafspraak werd mee ondertekend door 8 nationale verenigingen van kunststofverwerkende bedrijven in Nederland (NRK), Spanje (ANAIP), Hongarije (AHPI), Portugal (APIP), Verenigd Koninkrijk (BPF), Frankrijk (La Plasturgie), Duitsland (IK) en België (Federplast.be).
Samenwerking troef
Het EUPlastVoltage project kwam tot stand op basis van de inbreng van kennis, ervaring en “best practices” van bestaande nationale initiatieven en programma’s zoals de Climate Change Agreement van de British Plastics Federation (BPF) en de Meerjarenafspraak van de Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK). Het EuPlastVoltage project werd financieel ondersteund door de Europese Commissie als onderdeel van het Intelligent Energy Europe programma.
Om de doelstellingen van dit Europees project ook in Vlaanderen te realiseren heeft Flanders’ PlasticVision een projectaanvraag ingediend bij het Agentschap Ondernemen. Het InnEEPlas project - Innovatieve speerpunttechnologieën voor Energie-Effectiviteit en Efficiëntie in het kunststofverwerkingsproces - was één van de 18 initiatieven die begin 2013 werden goedgekeurd binnen de tweede project call van Vlaanderen in Actie – Nieuw Industrieel Beleid.
Best practices
Het InnEEPlas project voorziet dat Flanders’ PlasticVision, met de hulp van Federplast.be en van Sirris, internationale ‘best practices’ op het vlak van energiebesparing toegankelijk zal maken voor de kunststofverwerkende KMO bedrijven in Vlaanderen. Aangezien energie voor de kunststofverwerkende bedrijven de derde belangrijkste kostenfactor is, na de grondstoffen en de lonen, is excellence op het vlak van energiebeheer een voorwaarde om de toppositie van de Vlaamse kunststofverwerkende industrie in Europa en in de wereld te vrijwaren.