Zorgtraiteur Claessens André heeft de Inclusieve Onderneming Award 2024 gewonnen. Met die tweejaarlijkse award beloont Sterpunt Inclusief Ondernemen bedrijven die inclusief ondernemen hoog in het vaandel dragen.
Vlaams-Brabant in klimaatkaart
De provincie Vlaams-Brabant wil klimaatneutraal worden. Ze heeft daarvoor de hulp van elke Vlaams-Brabander nodig. Met de klimaatkaart zet de provincie projecten in de kijker die bijdragen aan haar ambitie om klimaatneutraal te worden.
Slimme klimaatkaart
De klimaatkaart zet projecten die bijdragen aan Vlaams-Brabant Klimaatneutraal op de kaart. Deze slimme kaart is te raadplegen via www.vlaamsbrabantklimaatkaart.be
‘In eerste instantie toont de klimaatkaart vooral projecten over hernieuwbare energie. Maar het is de bedoeling om dit uit te breiden naar alle projecten die zorgen voor een reductie van broeikasgassen, zegt Luc Robijns, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. Voor elk project toont de klimaatkaart een projectfiche met de contactgegevens, het geproduceerde vermogen, voorgesteld in aantal gezinnen volgens het gemiddeld verbruik per huishouden, de CO2-reductie, voorgesteld in aantal bomen dat dezelfde hoeveelheid CO2 kan opnemen, een foto en bijkomende informatie.
In de toekomst zal de kaart meer mogelijkheden bieden en nóg interactiever worden. ‘Het is de bedoeling dat elke gemeente deze kaart kan gebruiken om inspanningen op het grondgebied visueel voor te stellen en in interactie te treden met burgers, scholen, bedrijven en verenigingen’, zegt Luc Robijns.
De provincie heeft de klimaatkaart laten maken door Nazka. Nazka is een jong start-upbedrijf van drie bio-ingenieurs, gespecialiseerd in slimme en interactieve kaartapplicaties.
Waterkracht Overijse voorbeeld van klimaatneutraal project
De oude watermolen op de Ijse in Overijse is één van de projecten op de klimaatkaart. In 2001 knapte Ecopower de molen op om er elektriciteit mee te gaan produceren. De watermolen toont voorbijgangers hoe hernieuwbare energie een oplossing kan zijn voor de klimaatproblematiek. Het project heeft een belangrijke sensibiliserende functie. De gemeente knapte de omgeving op en heel wat inwoners kwamen helpen bij de renovatie.
Klimaatneutrale provincie
‘Een klimaatneutrale provincie is een provincie die netto geen uitstoot van broeikasgassen meer heeft en dus niet bijdraagt aan de klimaatverandering. Een klimaatneutrale provincie mag maar zoveel broeikasgassen produceren als haar ecosysteem kan opnemen’, zegt gedeputeerde Luc Robijns.
Heel wat menselijke activiteiten veroorzaken de uitstoot van broeikasgassen, zoals het verwarmen van gebouwen, met de auto rijden, reizen met het vliegtuig of vlees eten. De vrijgekomen gassen komen terecht in de atmosfeer en zorgen door het broeikaseffect voor een opwarming van onze aarde. Met tal van negatieve gevolgen. Om dit proces te stoppen, moeten er dus minder broeikasgassen geproduceerd worden.
‘Een CO2-nulmeting berekent tegen begin 2015 de uitstoot van broeikasgassen voor het grondgebied van de provincie. Aan de hand van deze meting en een scenarioanalyse weten we welke inspanning we moeten leveren om klimaatneutraal te worden. Dat zal de basis zijn voor het klimaatactieplan: een overzicht van concrete acties om efficiënter met energie om te springen, te investeren in duurzame energie en burgers, gemeenten, bedrijven de middenveld aan te zetten om hetzelfde te doen’, besluit gedeputeerde Luc Robijns.