Zweedse studenten Björn Tomas Minde en Niklas Bäcklund namen de Encon Sustainability Award in ontvangst van minister Jo Brouns. Hun masterthesis toont empirisch aan hoe bedrijven met AI hun circulaire businessmodel kunnen innoveren in een industriële symbiose.
Umicore meest duurzame onderneming ter wereld
Het Canadese onderzoeksbedrijf Corporate Knights heeft in zijn Global 100-index de Belgische materialengroep Umicore uitgeroepen als duurzaamste onderneming ter wereld. In 2013 bestaat de de top drie uit Umicore, het Braziliaanse Natura Cosmeticos en het Noorse Statiol. Naast Umicore wordt de Belgische eer hooggehouden door UCB, actief in de farmaceutische industrie, met een notering op plaats 76.
Voor Umicore betekent dit de tweede bekroning in het domein van duurzaamheid op korte tijd: in december mocht het de ‘Award for Best Belgian Sustainability Report’ in ontvangst nemen.
In de Global 100 worden ondernemingen uit de hele wereld doorgelicht op basis van hun transparantie inzake duurzaamheid, hun financiële gezondheid, producttypes en recente gerechtskosten. Ook worden ze vergeleken met bedrijven uit dezelfde sector, en dit op basis van een reeks prestatie-indicatoren, die verschilt per sector.
Corporate Knights gebruikt zijn vlaggenschip, de Global 100-ranglijst, en de achterliggende onderzoeksmethode om duurzame investeringsstrategieën te bestuderen. Het gaf aan dat Umicore de koppositie in de Global 100 van 2013 veroverde 'dankzij haar sterke duurzaamheidsprestatie over de hele lijn'.
Marc Grynberg, CEO van Umicore: “Umicore investeert in schone technologieën zoals autokatalysatoren en materialen voor herlaadbare batterijen. Daarnaast ondersteunt onze unieke recyclagetechnologie een gesloten kringloopbenadering. Met onze producten en diensten leveren wij een bijdrage aan de aanpak van wereldwijde uitdagingen zoals grondstoffenschaarste, schone mobiliteit en duurzame opwekking en opslag van energie. We vervolledigen dit alles met ambitieuze doelstellingen om onze maatschappelijke en milieuprestaties nog te verbeteren.”
Marc Grynberg reageert in een mededeling ook louterend: ‘Erkend worden als meest duurzame onderneming is voor ons bovenal een aansporing om onze activiteiten op duurzame wijze verder te doen groeien. We hebben nog heel wat werk voor de boeg, maar deze erkenning toont aan dat we op de juiste weg zijn.'
Achtergrond
De Global 100 werkt volgens een tweestappenmethodologie. Eerst worden ondernemingen uit de hele wereld doorgelicht op basis van hun transparantie inzake duurzaamheid, hun financiële gezondheid, producttypes en recente gerechtskosten. De overblijvende ondernemingen worden vervolgens geëvalueerd tegenover bedrijven uit dezelfde sector, en dit op basis van een reeks kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s). Voor elke industriesector geldt een specifiek KPI-pakket, afhankelijk van recente rapporteertrends in elke industriegroep.