Subsidieoproep - 'Sluit de cirkel'
Stad Mechelen wil de transitie naar een klimaatneutrale stad en een circulaire economie versnellen. Daarom organiseert het (voorlopig éénmalig) een oproep om circulaire businessmodellen uit te werken .
Voor wie?
Deze oproep richt zich tot ondernemers en organisaties, partnerschappen van ondernemers of partnerschappen tussen ondernemers en andere organisaties (burgercollectieven, vzw's,…) die een product of dienst willen ontwikkelen dat/die bijdraagt aan de transitie naar een circulaire economie. En dit in de voedings-, bouw-, meubel-, textiel- en interieursector. Zij volgen de principes van de 10 R’en. Ook vernieuwende realisaties over hernieuwbare of herbruikbare verpakkingen binnen verschillende sectoren zijn welkom.
Daarnaast wil Stad Mechelen met het project Circulaire hub regio Mechelen ook tewerkstelling genereren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een vierde van de nieuwe jobs in circulaire economie is geschiktvoor deze doelgroep. Denk dus bij de indiening van je voorstel ook aan mogelijkheden tot partnerschappen met sociale economie. Of het tewerkstellen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit is geen vereiste, maar een mogelijkheid.
Welke ondersteuning?
De vijf beste deelnemers krijgen gratis professionele begeleiding van Switchrs (periode juli-november). Dit consultancybureau heeft ruime expertise in de begeleiding van ondernemers bij strategische, duurzame en circulaire innovatieprojecten.
Daarnaast kunnen de deelnemers ook beroep doen op de expertise van het Circulaire Ondernemersloket dat is opgericht door Stad Mechelen i.s.m. Thomas More Research (creative and innovative research), Unizo Antwerpen, en Ecoso vzw. Elke partner brengt zijn eigen expertise in, afhankelijk van de noden van de ondernemer. Doorverwijzing naar VLAIO en/of VDAB is ook mogelijk voor specifieke trajecten.
De vijf laureaten worden begeleid bij de uitwerking van hun idee richting een realiseerbaar concept en een pitch (voor investeerders, voor subsidies,…). Deze pitch zullen de laureaten ook brengen tijdens het netwerkevent van #2800Circulair op 1 december.
Het begeleidingstraject bestaat uit maximaal vijf individuele workshops van telkens een halve dag, gaande van ‘je concept aanscherpen’ tot ‘succesvol pitchen. Waarbij telkens huiswerk wordt meegegeven ter voorbereiding. De uren kunnen flexibel verdeeld worden tussen de indieners of de uitvoerders, naargelang de noden.
Daarnaast krijgen de deelnemers de unieke kans om met de partners van Circulaire Hub Regio Mechelen in gesprek te gaan, feedback te vragen en ervaringen uit te wisselen. Zodat ze helemaal klaar zijn om hun businessidee succesvol te pitchen.
Onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad van juni 2022, wordt er tenslotte ook een subsidiebedrag van 75.000 euro vrijgemaakt dat na de begeleiding verdeeld wordt onder de laureaten om hun idee waar te maken. Dit is mogelijk gemaakt met de middelen van Stad Mechelen voor Klimaatacties voor ondernemingen (Mechelen Klimaatneutraal).