Zweedse studenten Björn Tomas Minde en Niklas Bäcklund namen de Encon Sustainability Award in ontvangst van minister Jo Brouns. Hun masterthesis toont empirisch aan hoe bedrijven met AI hun circulaire businessmodel kunnen innoveren in een industriële symbiose.
Rataplan laat publiek elektriciteit opwekken tijdens concerten
Van april tot december organiseert het Antwerpse pleinhuis Zermatt, in samenwerking met kunstencentrum Rataplan, de 12-Volt Sessies. Samen met verschillende partners ontwikkelden zij een concerttour in Borgerhout waarbij er uitsluitend gebruik wordt gemaakt van groene stroom. Via een speciaal ontworpen fiets moeten de toeschouwers het concert voeden met elektriciteit. “Valt de stroom uit, dan is het aan het publiek om het concert nieuw leven in te blazen”, vertelt Raf Schroons van Rataplan.
Maandelijks vinden de 12-Volt Sessies op verschillende locaties in Borgerhout plaats. De bedoeling is om door middel van kunst jongeren bewust te maken van hun energiegebruik. “Borgerhout is een heel diverse buurt. De jongeren hebben vaak veel aan hun hoofd. Bewust omgaan met ecologie hoort daar meestal niet bij. Daar proberen we met deze concerttour iets aan te doen.”
Trappen voor muziek
Een concert zonder elektriciteit is vandaag haast ondenkbaar. Stroom voor versterking, belichting en instrumenten is noodzakelijk.
“En voor die nodige stroom zal het publiek moeten zorgen. Samen met vzw Steunpunt Tewerkstelling ontwierpen we hiervoor een fiets. Zij maakten het frame en systeem op maat, wij recycleerden zelf onderdelen van fietsen, zoals tandwielen en trapassen. Het duurde even voor de puzzel klopte, maar het resultaat is geslaagd. Tijdens de concerten plaatsen we ook een scherm, zodat het publiek mee kan volgen hoeveel stroom ze opwekken bij het trappen. Er mag wat competitie bij komen kijken.”
Muziek aangepast aan setting
De programmatie van de 12-Volt Sessies is aangepast op maat van de buurt waar ze plaatsvinden. “We willen vooral jonge lokale artiesten de kans geven om zich te tonen. Het muziekgenre? We programmeren voornamelijk hiphop en urban, maar voorzien ook een slam poetry en een bluesband. We dagen de artiesten trouwens uit om hun repertoire aan te passen om zo hun stroomgebruik te beperken. Daarnaast organiseren we in de zomer een groot festival. De focus zal er nog sterker liggen op het ecologische aspect. Sowieso kiezen we altijd voor catering met streekproducten en vermijden we wegwerpmateriaal.”
Rataplan kreeg eerder een Green Track certificaat, koopt aan bij wereldwinkels en verplaatst zich met Cambio of de fiets.