Zweedse studenten Björn Tomas Minde en Niklas Bäcklund namen de Encon Sustainability Award in ontvangst van minister Jo Brouns. Hun masterthesis toont empirisch aan hoe bedrijven met AI hun circulaire businessmodel kunnen innoveren in een industriële symbiose.
Project 'Symbiose' wordt verlengd
Het pilootproject ‘Symbiose’ van Essenscia en Febem probeert via een kennisuitwisselingsplatform bedrijven te matchen die elkaars reststromen of nevenproducten kunnen gebruiken als grondstof.
Het project slaagde erin de voorbije twee jaar bijna 2 000 potentiële matches te verzamelen tussen bedrijven uit verschillende sectoren.
Een 200tal worden effectief verkend voor verdere samenwerking.
Drie symbiosematches zijn reeds gerealiseerd. Het project zal daarom worden verlengd tot eind 2015. Dat heeft de Vlaamse overheid beslist. Het project kadert binnen de oproep ‘Nieuw Industrieel beleid - Fabriek van de Toekomst’ van het Agentschap Ondernemen en krijgt nu bijkomende middelen. Het project “symbiose 2.0” zal worden getrokken door een consortium van FISCH, Febem, VITO, Essenscia en de OVAM. In de stuurgroep van het project zijn naast het Agentschap Ondernemen ook Plan C, Van Gansewinkel, Tessenderlo-Chemie en International Synergies vertegenwoordigd. De OVAM wordt nauwer betrokken bij de tweede fase van het project om de kennis omtrent potentiële stromen voor symbiose effectief te valoriseren.
De ontwikkeling van een Vlaams Symbioseplatform is een van de acties binnen de hefboom 'Slim samenwerken' van het Vlaams Materialenprogramma. Vragen over de hoogwaardige valorisatie van materiaalstromen die vrijkomen in een bedrijf, kunt u stellen via info@smartsymbiose.be
Bron: www.vmx.be