Last van urineverlies? Dit duurzame gamma biedt houvast

Het is een goedbewaard geheim: 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 4 mannen ouder dan 50 jaar heeft last van urineverlies. Ook jongere mensen kunnen kampen met het intieme kwaaltje. Er zijn tal van oorzaken, maar het gevolg is ronduit vervelend voor al wie ermee geconfronteerd wordt. Entusia besloot om een duurzame oplossing aan te bieden zodat mensen met de aandoening weer zorgeloos door hun dag kunnen gaan.

Duurzaam voor mens en milieu

De bestaande oplossingen (maandverbanden, inlegverbanden, bedonderleggers) voor urineverlies zijn niet alleen oncomfortabel, ze zijn ook heel slecht voor het milieu omdat ze na eenmalig gebruik worden weggegooid. Elke dag verdwijnen honderdduizenden wegwerpverbanden en grote bedonderleggers in de vuilnisbak na eenmalig gebruik. Dat zorgt voor tonnen incontinentieafval.

Gelukkig biedt het Vlaamse bedrijf Entusia herbruikbare alternatieven aan. Ze hebben een gamma comfortabel herbruikbaar ondergoed voor mensen die kampen met urineverlies en verkopen ook herbruikbare bedonderleggers. Zo leveren ze het perfecte bewijs dat er voor een vervelend probleem soms aangename oplossingen bestaan. Mannen, vrouwen, non-binaire personen: Entusia pakt urineverlies aan met mooi ondergoed dat gewoon goed zit.

Taboes doorbreken doe je met stijl

Het ecologische voordeel van herbruikbaar incontinentiemateriaal is duidelijk: voor iemand met matig urineverlies betekent de overschakeling 226 kg minder restafval en bijna 500 kg minder CO2-uitstoot. Daarnaast zijn de producten van Entusia ook financieel interessant voor de gebruiker, die minder geld uitgeeft aan de aankoop van wegwerpproducten.

Maar een ander essentieel aspect bij incontinentiemateriaal krijgt minstens evenveel aandacht bij Entusia: de waardigheid en autonomie van de gebruikers. Incontinentie is iets waar weinig mensen openlijk over spreken omdat het hen raakt in hun waardigheidsgevoel. De discretie van de producten is daarom van groot belang.

Het is een van de redenen waarom Entusia het zo belangrijk vindt om stijlvol, discreet ondergoed en comfortabele onderleggers aan te bieden. Want iedereen heeft recht op een waardig leven waar ze met volle teugen van kunnen genieten.

Van naaldje tot draadje

De uitstekende absorptie van het ondergoed en de onderleggers van Entusia is te danken aan een nieuw soort vezel. Elke slip of boxer bevat een dunne voering (een ‘pad’) die in het ondergoed verwerkt is en niet verwijderd kan worden. De pad neemt urine razendsnel op en neutraliseert eventuele geurtjes.

Omdat de pad in de slip geïntegreerd is, blijft hij goed op zijn plaats zitten. Inlegkruisjes en andere verbanden kunnen veel gemakkelijker verschuiven. Dankzij de antibacteriële behandeling van de pad kunnen gebruikers dezelfde slip of boxer wel 80 keer gebruiken zonder zich zorgen te hoeven maken over infecties en ongewenste geurtjes.

Pads bestaan uit drie lagen:

  • Laag 1: In deze bovenlaag zijn de vezels licht genoeg om urine gemakkelijk door te laten. Zo houden ze de huid droog.
  • Laag 2: De middenlaag houdt de urine vast en absorbeert tot 10 keer haar eigen gewicht in een halve seconde. Dat is 20 keer sneller dan alternatieven zoals katoen of bamboe.
  • Laag 3: De onderste laag is waterbestendig, licht en duurzaam. Ze zorgt ervoor dat de urine in het ondergoed blijft en dat er geen lekken ontstaan.

De onderleggers van Entusia werken met dezelfde techniek, maar dan in een groter stuk textiel dat een deel van de matras bedekt. Zo hoeven gebruikers ‘s nachts geen nattigheid te voelen.

Vlaamse circulariteit

Entusia ontving via een oproep van Vlaanderen Circulair subsidies om de duurzaamheid en circulariteit van zijn producten te verbeteren. Het bedrijf wil zijn gamma voor mensen met matig urineverlies verder ontwikkelen en verfijnen.

Het doel: hogere absorptieniveaus en nog meer ecologische materialen als grondstof voor herbruikbare bedonderleggers en ondergoed. Want voor mensen die meer dan licht urineverlies ervaren, is het nóg belangrijker dat de absorptie van het ondergoed optimaal is.

Het brein achter het broekje

Hans Versmissen richte Entusia op in 2016. De jonge ondernemer kwam te weten dat heel wat mensen met urineverlies kampen en dat er weinig goede oplossingen voorhanden waren om het probleem op een aangename manier te verlichten.

Hij legde vervolgens zijn oor te luisteren bij verschillende artsen en specialisten die de kwaal vaak terugzien bij hun patiënten en besloot een duurzaam alternatief op de markt te brengen dat mensen niet alleen helpt om discreet en comfortabel om te gaan met urineverlies maar dat ook positieve gevolgen heeft voor de afvalberg en het milieu.