Jonge ondernemers krijgen dankzij Turbo kansen in Brugge

Jong begonnen is … ondernemend gewonnen?

Je bent jong, je hebt een goed idee, en je wilt er wat mee … Maar hoe zet je die eerste stap? Turbo helpt jongeren in en rond Brugge om hun eerste stappen te zetten als ondernemer.

Vlaanderen onderneemt. In 2022 werden er 82.494 bedrijven opgericht in Vlaanderen. De overgrote meerderheid daarvan, 79.141 ondernemingen, werden gesticht door iemand die dat voor het eerst deed. De definitieve cijfers voor 2023 zijn nog niet bekend, maar met 75.665 primo- inschrijvingen tot en met november ziet het er niet naar uit dat die cijfers naar beneden zijn gegaan.

Ook het aantal student-ondernemers blijft groeien: tussen 2017 en 2022 werd die groep elk jaar bijna 12% groter. 2022 was op dat vlak een uitzondering, met een stijging van ‘slechts’ 4,7% ten opzichte van het jaar ervoor. Over heel Vlaanderen springen dan ook initiatieven uit de grond die jongeren helpen om hun eerste stappen als ondernemer te nemen.

In turbo-modus

Eén zo’n project is TURBO, dat sinds 2024 een partnerschap aangaat met VLAIO, het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen. TURBO is niet zozeer één project, maar eerder een ecosysteem: universiteiten, culturele organisaties, startups … creëren samen een netwerk dat jongeren de ruimte, tijd en mogelijkheden biedt om een idee te realiseren.

Met Brugge als epicentrum, bouwt TURBO op de expertise van kennisinstellingen zoals VIVES, HOWEST, KU Leuven Campus Brugge. Ook het Ondernemerscentrum Brugge zorgt voor praktische hulp, net als Het Entrepot en De Republiek, die inzetten op creatievelingen en stadsmakers respectievelijk.

Toekomstige ondernemers kunnen bij TURBO terecht voor een uitgebreide kennisbank – wanneer is bijberoep nu precies de beste optie? En wat is de springplankregeling eigenlijk? Ze kunnen experimenteren in de ‘Haven’, een traject volgen via het Starterslabo, of de financiële haalbaarheid van hun project checken via het startkompas.

Als extra inspiratie organiseert TURBO regelmatig workshops, meet-ups en inspiratiesessies. Andere jonge starters ontmoeten, geslaagde ondernemers het hemd van het lijf vragen of snuisteren door de community: Brugse gangmakers en starters vinden bij TURBO wat ze nodig hebben.