Het allereerste Vlaamse circulair community center

Borgerhout verwelkomde begin van dit jaar het eerste circulair community center in Vlaanderen; het TEAL-center genaamd.

Het platform voor sociale en eco-innovatie is een initiatief van projectleider Garsett Larosse met steun van Stadslab 2050, Vlaanderen Circulair en B-Planet. Het moet de aanzet geven voor een netwerk van eco-sociale hubs.

TEAL staat voor Transformerende Eco-Artistieke Levensstijl.

Larosse, een pionier in transitie en eco-sociale innovatie, wil met dit project de kennis over maatschappelijke en ecologische verandering omzetten in acties. Hij wil innovatie verwezenlijken door lokale gemeenschappen te betrekken. Daarbij is iedereen een gelijkwaardige, co-creatieve partner. Natuur en verbondenheid staan centraal.

Knooppunt

Het TEAL-center bevindt zich achteraan ’t Werkhuys, een creatieve experimenteerplek en vzw gesteund door het district Borgerhout. Het is een knooppunt in het wereldwijde netwerk van slimme circulaire steden en gemeenten.

Bovendien is er een community source center aan verbonden, waar lokale afval- en grondstoffenstromen beter op elkaar afgestemd zullen worden. Dat kan niet alleen maatschappelijke, maar ook economische winst teweegbrengen. Rondom het center is er ruimte voor een groente- en kruidentuin.

Veelzijdig met nadruk op co-leren

Het letterlijk veelzijdig center heeft de vorm van een achthoek en bestaat uit gerecupereerde en gerecyclede materialen. Het wordt een plek voor workshops, sessies preventieve gezondheidszorg, een 3D-printer, repaircafé,...

Het doorlopende programma legt de focus op ecologische en sociale innovatie en is voor iedereen toegankelijk. De nadruk ligt op co-leren.

Modulair en schaalbaar

Een TEAL-center is een tijdelijke constructie, waardoor er geen bouwvergunning nodig is. Dat biedt mogelijkheden om ook op andere plekken in Vlaanderen een centrum op te richten. Het modulaire en schaalbare concept wordt open source aangeboden en kan gecombineerd worden met verschillende verdienmodellen.