Zweedse studenten Björn Tomas Minde en Niklas Bäcklund namen de Encon Sustainability Award in ontvangst van minister Jo Brouns. Hun masterthesis toont empirisch aan hoe bedrijven met AI hun circulaire businessmodel kunnen innoveren in een industriële symbiose.
eco@torfs - Lise Conix, duurzaamheidscoördinator bij schoenen Torfs
Je zal mij nooit horen zeggen dat ons duurzaamheidsbeleid nu ‘af’ is. Een beetje omdat dit zou betekenen dat ik geen job meer heb, maar vooral omdat duurzaamheid een proces is van lange adem. Dit proces bestaat uit projecten waar je nu mee van start gaat, maar misschien pas over 5 of 10 jaar de vruchten van plukt. Dit wil echter helemaal niet zeggen dat er niet een aantal ‘quick wins’ zijn. Projecten die je onmiddellijk kan uitvoeren en waardoor je geloofwaardigheid en dynamiek opbouwt binnen het bedrijf.
‘Ten Afval!’ is zo een voorbeeld van een quick win. Elke Torfswinkel wordt ongeveer om de 7 jaar volledig verbouwd. Dit is niet gewoon een nieuw likje verf op alle muren. De bestaande winkel wordt volledig uitgebroken en al het meubilair, de laminaat en de lampen belanden op de afvalcontainer. Akkoord, een winkel moet er tip top in orde uitzien en de klanten blijven inspireren, maar dit wil niet zeggen dat de oude materialen enkel nog goed zijn voor de container. Daarnaast bedraagt de kostprijs per winkel enkel voor de afbraak ongeveer 15.000 euro! Redenen genoeg dus om hier in actie te schieten.
We hebben voor dit project onze facilities afdeling ingeschakeld. Die mannen weten echt van aanpakken! ‘Ten afval’ wordt nu systematisch ingepland voordat de aannemers komen. Onze medewerkers kunnen op voorhand reserveren welke materialen ze willen recupereren en komen die op de afgesproken dag ook eigenhandig ophalen. Omwille van ons overwegend vrouwelijk persooneelsbestand hoeft het niet te verwonderen dat de gegadigden voor het grootste deel bestaan uit Torfsmadammen bijgestaan door hun lieve echtgenoten, brave (schoon)papa’s, tot zelfs handige opa’s!
Ondertussen hebben we al 6 verbouwde winkels achter de rug, en ik moet toegeven dat het de eerste keren toch schrikken was voor mij. Die brave Torfsmadammen veranderden in Torfs-leeuwinnen die de strijd aangingen voor al wat te recuperen viel. De mannen voerden plichtsbewust de instructies van hun vrouwen uit en sorteerden de vierkante meters laminaat braaf op stapeltjes van tien. Dit terwijl onze madammen met rekenmachientjes de buit aan het verdelen waren.
Resultaat is wel dat de winkels nu praktisch leeg afgeleverd worden aan de aannemers. Spaart ons een hele hoop afbraakkosten en de huiskamers van verschillende collega’s zijn omgetoverd tot kleine Torfs-winketjes. Van een (quick) win-win gesproken!