Zweedse studenten Björn Tomas Minde en Niklas Bäcklund namen de Encon Sustainability Award in ontvangst van minister Jo Brouns. Hun masterthesis toont empirisch aan hoe bedrijven met AI hun circulaire businessmodel kunnen innoveren in een industriële symbiose.
Colruyt zet 34 niet-Europese leveranciers aan de deur
Warenhuisgroep Colruyt heeft vorig jaar 34 niet-Europese leveranciers aan de deur gezet omdat de werkomstandigheden er te wensen overlieten of omdat ze geen nieuwe audits door de Belgische groep toelieten. De veelal Chinese leveranciers produceren onder meer speelgoed, seizoensdecoratie en tuinartikelen die verkocht worden bij Colruyt, DreamLand, DreamBaby en ColliShop.
In 2012 liet Colruyt 117 audits uitvoeren, wat het bedrijf 80.000 euro kostte. 56 nieuwe leveranciers kregen in 2012 hun eerste controle, voor 61 anderen ging het om een opvolgingsaudit. Bij zowat de helft van hen was de situatie verbeterd sinds de vorige peiling. Een groot deel van de anderen zagen hun contract dus zonder pardon opgezegd.
Overwerk en te lage verloning
Colruyt zegt dat de situatie jaar na jaar verbetert. Toch steeg het aantal samenwerkingen dat wordt stopgezet: in 2011 ging het immers nog maar om 25 gevallen. De meest voorkomende onregelmatigheden blijven overdreven overwerk en de te lage verloning ervan. Ook de sociale bescherming kan vaak beter.
Dit jaar plant Colruyt al minstens 56 audits, waarvan 18 eerste controles en 38 opvolgingsenquêtes. De komende maanden kan dat aantal nog worden uitgebreid. Nieuw is dat hierbij voor het eerst ook audits uitgevoerd zullen worden bij leveranciers van voedingsproducten. Hiervoor zal Colruyt samenwerken met het internationaal platform Business for Social Compliance Initiative.
Belang controle steeds duidelijker
Vorige maand werd het belang van een betere controle op de werkomstandigheden in voornamelijk Aziatische ondernemingen nog pijnlijk duidelijk gemaakt toen een kledingfabriek in Dhaka (Bangladesh) instortte en daarbij meer dan 1200 mensen omkwamen.
Colruyt voert al tien jaar audits uit naar de werkomstandigheden bij zijn niet-Europese non-foodleveranciers. Internationaal erkende auditbureaus gingen daarbij na in hoeverre de fabrieken de lokale wetgeving en de conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie respecteerden.
Bron: retaildetail.be