2 mannen meten zich met mekaar

Award Inclusieve Onderneming 2018

Op 29 november 2018 is het zover. Dan wordt de Award Inclusieve Onderneming 2018 voor de eerste keer uitgereikt. Vooraleer het zover is loopt er eerst nog een Award-campagne, die inclusieve ondernemingen een dagboek biedt om zelf een uitgebreide visibiliteit te creëren.

Wat houdt die Award Inclusieve Onderneming in? Waarom organiseert het Sterpunt Inclusief Ondernemen deze Award? Hoe kan jij met je onderneming deelnemen

Wat?

De voorbije twee jaar ondersteunden 21 Werkplekarchitecten meer dan 1.400 bedrijven in Vlaanderen en Brussel bij de arbeidsinschakeling van kansengroepen, met het oog op een Referentiebewijs Inclusieve Onderneming. Dat gebeurde onder andere via stageformules voor jongeren, werkplekleren en job- of taalcoaching.

Op 7 mei ontvingen deze inclusieve ondernemingen een ‘Referentiebewijs Inclusieve Onderneming’. Dat bewijst dat ze concreet bijgedragen hebben aan de arbeidsinschakeling van mensen met potentieel op de arbeidsmarkt en zo ook rechtstreeks meewerken aan de realisatie van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) van de VN.

Met deze Award wil het Sterpunt Inclusief Ondernemen, samen met de Werkplekarchitecten, deze inclusieve ondernemingen onder de aandacht brengen van een ruimer publiek. 

Waarom?

De Werkplekarchitecten, samen met Sterpunt Inclusief Ondernemen als koepelorganisatie, geloven in een inclusieve arbeidsmarkt waarin elke burger op beroepsactieve leeftijd een arbeidsplaats vindt die overeenkomt met zijn of haar talenten. Een inclusieve arbeidsmarkt ook waarin elke werkgever de werknemer vindt die hij nodig heeft.

De Werkplekarchitecten en het Sterpunt Inclusief Ondernemen zijn de voorhoede om samen met alle actoren op de arbeidsmarkt te evolueren naar een inclusieve maatschappij. Een inclusieve maatschappij vraagt ook inclusieve ondernemingen. 

Deze inzet voor een inclusieve arbeidsmarkt ondersteunt ook het streven naar een hogere Vlaamse werkzaamheid. In 2020 wil Vlaanderen een werkzaamheidsgraad van 76% realiseren. Dat doel ligt enkel binnen bereik als ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hun talenten kunnen inzetten.

Hoe deelnemen?

De Award is gericht op inclusieve ondernemingen, die in het bezit zijn van een referentiebewijs. Al deze ondernemingen kunnen tot 30 september gebruik maken van het online dagboek van de Award-campagne. De organisatoren houden het bij op Instagram. De Award-campagne in beeld met andere woorden. Vanaf 1 oktober springen de genomineerden mee in de dans. Tot die datum (maar ook erna) kunt u mee voor input zorgen.

Heb je een referentiebewijs en wil je meedingen naar de Award zelf, dan vul je een online deelnemingsformulier in en klik op de verzendknop uiterlijk op 5 september 2018 om 11u59.

Dan gaat de jury aan het werk. Het lot van de kandidaten ligt dan in handen van Kaat Peeters (de Sociale InnovatieFabriek), Charlotte Vroemans (The Shift), Pieter Kerremans (SERV), Fons Leroy (VDAB) en voorzitter Guy Tegenbos (De Standaard).

Op 30 september 2018 maakt de jury zestien genomineerden bekend. Zij kunnen vanaf die dag hun inclusief ondernemerschap in de verf zetten via het Instagramdagboek van de Award. En op 29 november 2018 ontvangt dan een inclusieve onderneming voor de eerste keer de Award Inclusieve Onderneming 2018. 

Ontdek hier enkele denkers in Vlaanderen over sociaal of inclusief ondernemen.