Postgraduaat ‘Mens- en milieuvriendelijk bouwen en wonen’
Een gerenommeerde opleiding in binnen- én buitenland. VIBE en het Postuniversitair Centrum van KU Leuven starten op 6 oktober oktober met de postgraduaatopleiding ‘Mens- en milieuvriendelijk bouwen en wonen’. De referentie in België (en daarbuiten) voor wie meer te weten wil komen over gezond en milieuvriendelijk (ver)bouwen.
Deze academische cursus biedt je een integrale visie op het bouwproces. De brede omkadering, de aandacht voor het ontwerp, de ontwerpdetails en de meet- en beheerssystemen maken deze postgraduaatopleiding een must voor zij die de transitie en het transitiedenken op gang willen brengen.
Bouw mee aan een duurzame en inclusieve leefomgeving
Onze samenleving is in volle transitie en staat voor heel wat uitdagingen om onze planeet leefbaar en gezond te houden. De ontwikkeling en uitbouw van duurzame en inclusieve gebouwen, wijken, steden en gemeenten is daarbij een uitdagende opdracht voor zowel bouwprofessionals, ontwerpers als beleidsmakers.
Vanuit diverse, interdisciplinaire invalshoeken geeft het Postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen jou de handvaten om mee na te denken over deze boeiende opdracht en de transitie mee vorm te geven.
De opleiding is jouw hefboom om als partner in het ontwerp- en bouwproces mee impact te hebben op de verdere ontwikkeling van een toekomstbestendige woon- en leefomgeving.
Doelstellingen
- De opleiding neemt je mee doorheen alle facetten om een mens- en milieuvriendelijk project te ontwerpen, bouwen, beheren en evalueren.
- De opleiding daagt je uit om holistisch en kritisch na te denken over de gebouwde en niet-gebouwde woon-, werk- en leefomgeving.
- Je krijgt multidisciplinaire inzichten. Naast bouwtechnische en ecologische, komen ook sociale en economische topics aan bod.
- Het docententeam bestaat uit zowel academici als professionals. Zij baseren hun lessen op de recentste onderzoeksbevindingen en ontwikkelingen. Praktische kennis doe je op via diverse plaats- en werfbezoeken, demo's, workshops en praktijkoefeningen.
- Je verrijkt je kennis op verschillende niveaus. Zowel het concrete gebouw, de ruimtelijke ontwikkeling en de omgeving, als het ruimer kader van duurzame ontwikkeling komen aan bod.
- Je raakt vertrouwd met de verwevenheid van een bouw- en woonproject met de gebruikte materialen, de fysieke omgeving, alsook het sociaal speelveld waarin het zich bevindt. Je ondervindt hoe belangrijk de maatschappelijke functie van een gebouw is en hoe het in interactie staat met de gebruikers ervan.
- Je ontwikkelt een brede integrale visie op een duurzaam ontwerp, zonder daarbij oog te verliezen voor de uitvoeringsdetails en de meet- en beheersystemen van duurzame gebouwen.
- Je verruimt je netwerk tijdens de opleiding door interactie met de deelnemers en docenten die actief zijn in diverse sectoren.
Doelgroep
Wil je een toekomstgerichte en brede visie ontwikkelen op duurzaam ontwerpen, bouwen en wonen? Wil je concrete bouw- en materialenkennis opdoen, projecten in globo begeleiden en evalueren? Wil je tot actie aangezet worden om bij te dragen aan de transitie naar een toekomstbestendige, gezonde en regeneratieve wereld? Dan hopen we je binnenkort te verwelkomen in het Postgraduaat Mens- en Milieuvriendelijk Bouwen en Wonen.
De opleiding richt zich tot architecten, ontwerpers, ingenieurs, aannemers, bouwheren, projectontwikkelaars, stedenbouwkundigen, overheidsmedewerkers, medewerkers van intercommunales en nutsbedrijven, landmeters, makelaars en onderzoekers gericht op de bouwsector en de ruimtelijke ordening.
Naast bouwprofessionals, richten we ons ook op deelnemers die binnen hun job beleidsmatig bezig zijn met woonaspecten of optreden als 'brugfiguren'. Eerder dan het toepassen van de bouwtechnische aspecten, biedt de opleiding voor deze deelnemers kansen om doelgroepen beter te informeren of te begeleiden.
Vier modules
- Module 1: Kader voor toekomstbestendig ontwerpen van de woon- en leefomgeving
- Module 2: Toekomstbestendige, gezonde en inclusieve stedenbouw
- Module 3: Een Toekomstbestendig gebouw
- Module 4: Praktijk en integratie