Sustatool: duizend manieren om duurzaam te ondernemen

De Sustatool-trainingen starten dit najaar weer op. Tijdens de opleiding nemen experts alle aspecten van duurzaam ondernemen onder de loep, zodat je die in je bedrijf kan hanteren. “Het traject wordt heel eenvoudig gepresenteerd, maar het is alomvattend.”

De online opleiding rond de Sustatool van MVO Vlaanderen nodigt iedereen uit die interesse heeft in maatschappelijk verantwoord ondernemen. Tijdens de training leer je analyseren wat je als ondernemer al duurzaam doet, wat je sterke punten zijn, maar ook wat minder gaat. Daarop formuleer je ambities, SMART-doelstellingen, indicatoren,…

”De workshops zijn een goede mix tussen praktische oefeningen en theoretische concepten. Je kan ze meteen toepassen in je dagelijkse bedrijfsvoering”, vertelt Tanguy De Lestré, die de opleiding volgde. “Het zijn dus niet gewoon een paar workshops over een tool, waarin ze dan uitleggen waarom hun methodiek die of die stappen omvat. Er komen heel wat toepassingen aan bod.”

Begin dit jaar was De Lestré de allereerste die het Sustatool-certificaat ontving. Hij raadt iedereen aan dat te behalen. “Het vergt iets meer moeite, want je krijgt een opdracht. Je moet de methode toepassen doorheen alle fasen die een duurzaam project met zich meebrengt, van a tot z. Maar dankzij de persoonlijke coaching heb je Sustatool ook veel beter onder de knie.”

Proces van continue verbetering

Hoe zo’n training in zijn werk gaat? “We nemen de deelnemers mee in het Sustatool-proces, van nul af aan”, legt Sara Vermeulen (Route 2030) uit. “Zo leren ondernemers bepalen waar ze naartoe willen en daar ook concrete doelstellingen aan verbinden.

Een visie formuleren is niet voldoende: je moet stakeholders overtuigen, rapporteren, dingen aanpassen, verschuivingen opmerken,…

Je hoeft trouwens geen ondernemer te zijn om de trainingen te volgen. Jorik De Wilde volgde de workshops als voorbereiding op zijn job als projectmedeweker bij de universitaire onderzoeksgroep bouwfysica en duurzaam ontwerp.  “Ik vond het erg boeiend om een inleiding te krijgen rond social impact measurement. Het traject zit ook goed in elkaar: ik heb recent de Social Impact Wizard van de Sociale innovatiefabriek doorlopen en merkte veel gelijkenissen.”

“Het traject wordt heel eenvoudig gepresenteerd, maar het is alomvattend”, vertelt Herlinde Smet, projectmedewerker aan het departement Werk en Sociale Economie (Vlaamse overheid). “Stap voor stap kom je in een complexe wereld terecht, zonder dat je het eigenlijk beseft. De lesgevers doen dat heel goed: er zijn interactieve momenten, ook online, en je kan echt alles bespreken. Ik vind het fantastisch dat dit gratis aangeboden wordt. Ik merkte dat zelfs duurzaamheidsconsultants het volgen – zij passen Sustatool dus ook toe!”

“Wij samen” op terugkeermomenten

Sara Vermeulen is heel blij dat het deelnemersveld zo breed is. “Dat zet iets in beweging. In het begin moet iedereen nog wat ontdooien maar er ontstaat al snel een “wij samen”-gevoel. We merken dat deelnemers die Sustatool uitrollen in hun bedrijf, mekaar daarbij motiveren en ook na afloop contact houden. Dat is erg waardevol: je moet het warm water niet heruitvinden, je kan van elkaar leren!”

De Lestré knikt: “De terugkeermomenten zijn erg waardevol, want uiteindelijk gaat het toch om relatief nieuw terrein. Je kent die uitspraak: it’s about the journey, not the destination. Het gaat uiteraard om beide, maar het is een blijvend leerproces, een aanpassing waarbij niemand de waarheid écht in pacht heeft. Er zijn duizend manieren om duurzaam te ondernemen.”

Door gedachten uit te wisselen, brengen de deelnemers elkaar dus op ideeën. En er is ook ruimte voor een kritische blik. “Ik vond het interessant dat sommige multinationals als good practices naar voren werden geschoven”, stelt De Wilde (KU Leuven). “Ik was een beetje degene die dat in vraag stelde. Is IKEA bijvoorbeeld wel zo goed bezig, of zit hun communicatie gewoon heel goed? De impact die zo’n giga-bedrijf heeft, kan wel een groot verschil maken, maar ook op lokaal niveau kunnen we dat doen.”

Op naar een Sustateam

De uiteindelijke bedoeling van Sustatool is je organisatie verduurzamen aan de hand van een duurzaamheidsstrategie. Die werk je uit met je Sustateam, bestaande uit rechtstreekse en onrechtstreekse collega’s. “Het is heel interessant om mensen uit andere lagen van de onderneming te betrekken. Dan kan je nagaan of je je ideeën kunt omzetten naar de praktijk. Je dient pragmatisch tewerk te gaan: iets doorvoeren zonder overleg met anderen, zal zelden het gewenste effect bereiken”, weet Vermeulen.

“Als ze me vragen om in een Sustateam te zitten, doe ik meteen mee”, wil Smet nog kwijt. “En nu ik erover nadenk: het zou goed zijn mocht er ook een Engelse variant van Sustatool zijn. Dat zou een enorme meerwaarde bieden, want er zijn heel wat bedrijven die Engels als voertaal hebben. De klimaatcrisis is een bredere problematiek, dus zou fijn zijn mochten we de tool daar ook aan aanpassen.”

Benieuwd naar de Sustatool-workshops? Die vind je hier.