Leaving no one behind...

De SDG-handleiding voor overheidsorganisaties legt uit hoe je de SDG’s kan integreren in de strategie en de activiteiten van je organisatie. Ze is in eerste instantie bedoeld voor overheidsorganisaties, ook op lokaal niveau. 

Oproep van de VN

Eind september 2015 onderschreven 193 staats- en regeringsleiders in New York tijdens de Sustainable Development Summit van de Verenigde Naties de verklaring 'Transforming our World: the Agenda 2030 for Sustainable Development'. Deze ‘Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling’ is een zeer transformatieve agenda en heeft ‘niemand achterlaten’ als belangrijk principe. Het voorwoord van de resolutie verwoordt dit als volgt:

“We zijn vastberaden om de kordate en transformerende stappen te zetten die dringend nodig zijn om het tij te keren en de wereld op weg te zetten naar een duurzame en veerkrachtige toekomst. Nu we deze gemeenschappelijke reis aanvatten, verbinden we ons ertoe om niemand achter te laten.”

De VN roept de regeringen op om deze globale agenda lokaal te vertalen naar eigen doelstellingen en beleid. Het kernstuk van het akkoord is een set van 17 Sustainable Development Goals of duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) die gehaald moeten worden tegen 2030. Deze 'Agenda 2030’ is niet alleen ambitieus maar ook grensverleggend en is een oproep aan alle actoren om samen te werken aan een duurzame maatschappij: overheid, bedrijfsleven, Ngo’s, middenveld, burgers, enz. 

Aanpak van Vlaanderen

In Vlaanderen beantwoordt de Vlaamse overheid deze oproep door een Vlaams 2030-doelstellingenkader te ontwikkelen. Dit doelstellingenkader VIZIER 2030 werd in maart 2018 principieel goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Het zorgt ervoor dat de implementatie van de SDG's in het verlengde ligt van de bestaande initiatieven zoals het Pact2020, Europa 2020, Visie 2050 en de beleidsplannen in voorbereiding de 7 transitieprioriteiten. Visie 2050 schetst een gewenst toekomstbeeld op lange termijn en is daarom het kompas en inspiratiekader voor ‘de Vlaamse 2030-doelstellingen’. 

De handleiding dient als ondersteuning bij de implementatie van de SDG's die rekening houdt met de bestaande beleidskaders. Ze bestaat uit vijf stappen die overheidsorganisaties helpen bij het maximaliseren van hun bijdrage aan de SDG’s:

  1. De SDG’s begrijpen. De eerste stap is het kader van de SDG’s, hun doelstelling en de inhoud goed begrijpen. Het betreft zowel het hoofddoel als de concrete doelen en hoe deze opgevolgd kunnen worden via indicatoren.
  2. Prioriteiten bepalen. In de tweede stap is het centrale woord ‘impact’. Vertrekkende van de kernactiviteiten van een organisatie stelt men zich de vraag: welke prioritaire thema’s bieden de kans om de grootste positieve impact op de SDG’s te creëren?
  3. Doelen opstellen. Op basis van de prioriteiten en rekening houdende met de Vlaamse context worden vervolgens doelen gedefinieerd. Deze doelen duiden aan waar de ambitie ligt, wat men specifiek wil bereiken en wat dit dan betekent ten opzichte van de SDG’s.  
  4. SDG’s Integreren. De vierde stap is de integratie van duurzaamheid in de activiteiten en het bestuur van een organisatie. Het inbedden van SDG-doelstellingen in alle functies binnen de organisatie is een belangrijke succesfactor voor de implementatie. Daarnaast is het aangaan van partnerschappen essentieel om de gestelde doelen te bereiken.
  5. Rapporteren en communiceren. De Verenigde Naties hebben een set indicatoren ontwikkeld die toelaten de vorderingen voor elke SDG op te volgen. Deze zijn reeds verbonden met de indicatoren van Global Reporting Initiative (GRI) voor duurzaamheidsrapportering.  

Aan de slag

Elke stap van de SDG-handleiding heeft een rubriek ‘Aan de slag’. Voor elk van de vijf stappen worden er telkens drie kernvragen gedefinieerd die elke organisatie zich kan stellen en wordt er per vraag ook een te nemen actie gedefinieerd. Dit vormt de uiteindelijke kern van deze handleiding: 15 vragen die je organisatie als leidraad kan nemen om de SDG’s te integreren en 15 aansluitende acties. 

In deze handleiding vind je ook inspiratie uit de ervaringen die de VDAB heeft opgedaan bij het testen van deze aanpak voor de implementatie van de SDG's binnen haar werking. Daarover volgt binnenkort een meer uitgebreid verslag. 

Je hoeft alvast zelf niet het warm water uit te vinden. Je kan alvast inschrijven in een leernetwerk voor een kwaliteitsvolle implementatie van de SDG's in Vlaamse overheidsorganisaties.