Height Potentials vernieuwt beroepsopleiding

‘Height potentials' is een beroepsopleiding tot hoogtewerker, gericht op vluchtelingen. Het samenwerkingsverband tussen  Rising You(th), Iris Group, Elia en VDAB om hun kansen op de arbeidsmarkt te verhogen wint de prijs in de categorie ‘nationale innovatie’ van de Sustainable Partnerships Award in 2017. Die wordt uitgereikt door The Shift – het Belgisch referentienetwerk voor duurzaamheid.

Sustainable Partnerships Award

The Shift – het Belgisch referentienetwerk voor duurzaamheid – gaat elk jaar op zoek naar de meest inspirerende voorbeelden van co-creatie. Met de prijs bekronen ze sinds 2013 de meest innovatieve en impactvolle partnerschappen tussen bedrijven en non-profit actoren in België. De jury bestaat uit experten uit de bedrijfs - en academische wereld, het middenveld, de publieke sector en de media. Uit de meer dan 50 inzendingen van dit jaar werden 4 samenwerkingsprojecten verkozen tot de beste Sustainable Partnerships, die wij één voor één op deze site presenteren. 

Met deze prijs ondersteunt The Shift ook een deel van SDG17, dat doelgericht partnerschappen met heel diverse stakeholders aanmoedigt. Wie nieuwsgierig is naar de aanpak om de maatschappelijke impact van duurzame samenwerkingsverbanden te versterken, kan inspiratie vinden in 'Partnering for Impact'. Dat is een publicatie van i-propeller en The Shift, die met steun van de Vlaamse overheid werd opgemaakt. Alle achtergrondinformatie over de jury, hun criteria, de winnaars en alle deelnemers aan de Sustainable Partnerships Award vind je nog in een andere brochureRising you(th) van Nature

In Vlaanderen is 1 op 5 jongeren met een migratie-achtergrond werkloos. Bovendien zitten 2 op 3 vluchtelingen zonder werk. In Brussel liggen die cijfers nóg hoger. In het onderwijs en beroepsopleidingen wordt die doelgroep eerst aangespoord om Nederlands te leren. Dat is misschien een logische keuze, want taalachterstand is één van de hinderpalen. Maar het maakt dat die jongeren dagelijks geconfronteerd worden met wat ze niet kunnen.

Rising you(th)’ zet die logica op zijn kop. “Zo beginnen we met wat onze kandidaten gráág en goed kunnen: klimmen”, aldus Benjamin Gérard, zaakvoerder van Nature, het moederbedrijf achter ‘Rising you(th). “Dat schenkt eigenwaarde en vertrouwen, motivatie om zich vervolgens ook met volle overtuiging te storten op onderdelen waar de taalvaardigheid een belangrijke handicap is. Maar net die motivatie helpt om ook die beperking te overwinnen. Onze gasten vertelden ons trouwens na afloop dat ze hier meer Nederlands geleerd hadden dan in de les.”Plus diverse partners

De innoverende aanpak van Rising Youth vond gehoor bij VDAB en IRIS. “Het is een doelgroep die we nog niet gemakkelijk bereiken”, vertelt Jan Van Keirsbilck van het VDAB-opleidingscentrum van Schoten. “De motivatie in deze groep valt enorm op. Dit zijn mannen die wíllen werken en daar veel voor over hebben. Uiteraard heeft ook het vernieuwend karakter van de opleiding hier een en ander mee te maken: tijdens de theoretische lessen vroegen de kandidaten vaak of ze nog eens mochten klimmen. Je merkt dat dat motiverend werkt.”

Voor IRIS was het instappen in dit project vanzelfsprekend. Lotte Clijsters (IRIS):”Eerst en vooral zien we dat deze mannen echt zeer gedreven zijn. We zullen zeker nog aandacht moeten besteden aan het ontwikkelen van taal, maar dat weegt niet op tegen de arbeidsattitudes die de mannen aan de dag leggen. Bovendien komen die mannen terecht in een bedrijf waar al meer dan 60 nationaliteiten werken. Elia is op zoek naar gedreven en goed opgeleide werknemers om hoogspanningsmasten en –lijnen te monteren. Daarom brengt dit bedrijf ook de vorming in voor een attest dat toegang verschaft tot haar hoogspanningsmasten.Delen en opschalen

Ondertussen bereiden Rising Youth en VDAB al volgende stappen voor. Jan Van Keirsbilck: “We gaan ons in volgende trajecten concentreren op andere werkgevers en andere sectoren, maar vanuit hetzelfde concept. Met Tec-Ict gaan we dat doen richting telecom, waar klimmers ingezet worden om antennes te plaatsen.” “En wij kijken ook richting Brussel”, sluit Benjamin Gérard aan. “Daar zijn zelfs 4 op 5 vluchtelingen werkzoekend.”

Met IRIS is er ook een partner die haar succesvolle ervaring zal delen met andere bedrijven. Kris Van den Wyngaert (IRIS): “Ons bedrijf blijft ook betrokken in de opleiding tot industrieel schilder. Niet omdat wij nog veel aanwervingen plannen, maar wel om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen én er mee voor te zorgen dat iedereen een plek op de arbeidsmarkt krijgt die het verdient. Zo zal IRIS Cleaning onderzoeken of we een soortgelijk traject kunnen opzetten voor glazenwassers, die ook vaak beroep doen op touwtechnieken.”

Wie deze informatie kort wil samengevat zien kan kijken naar een 1'21'' durende video over Height Potentials.

Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
14 december 2017
Terug naar boven
Terug naar boven