impressie tentoonstelling

Prefigurations: een tentoonstelling over Architectuur en Transities

09 juni 2022 16:00 tot 13 juli 2022 17:00

Prefigurations toont een veertigtal architectuurprojecten die de kiem leggen voor de noodzakelijke sociale en ruimtelijke transities die zich vertalen in verschillende Toekomstplekken in onze straten, wijken, steden en landschappen.

De praktijk van de (landschaps)architectuur staat vandaag voor een paradox.

Enerzijds staat de architectuurpraktijk van de Eurodelta in de schijnwerpers vanwege haar voorbeeldig opdrachtgeverschap, scherpe architectuurkritiek en vernieuwend ontwerp.

Anderzijds is de manier waarop we blijven bouwen, meer ruimte innemen, oppervlakken verharden en materialen en energie verbruiken in strijd met de ambitieuze klimaat-, circulariteits- en solidariteitsdoelen die we ons als samenleving hebben gesteld.

De veranderingen die onze energie-, water- of voedselsystemen te wachten staan, zijn cruciaal en zullen in elk gebouw, elke wijk en elke openbare ruimte moeten plaatsvinden. De ontwerpkracht die we in huis hebben, zal zich moeten heroriënteren op het laten landen van zeer abstracte transitieopgaven in onze alledaagse leefomgeving.

Tien Toekomstplekken

Daarom lanceert De Grote Verbouwing 2020-2030 Prefigurations: een tentoonstelling over Architectuur en Transities.

Een groep ontwerpers, consultants, economen, sociologen, bestuurskundigen, culturele actoren, transitiedeskundigen en beleidsmakers stelden een agenda op van tien Toekomstplekken. Dit zijn baanbrekende projecten die zich in de komende tien jaar zullen moeten vermenigvuldigen als we de ambitieuze doelstellingen die we hebben gesteld willen realiseren.

De tentoonstelling vindt plaats in een voormalig call center aan de Pachecolaan op de Noord-Zuid-verbinding in Brussel. Het gebouw wordt momenteel gebruikt door architectuur- en ontwerpbureaus, start-ups, een kunstenaarscollectief en de onderzoeksgroep van een architectuuropleiding; een ecosysteem waarin de tentoonstelling zich nestelt als een werkplaats voor praktijkvernieuwing.

Prijs
gratis
Architecture Workroom Brussels
Pachecolaan 34
1000 Brussel
België
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Georganiseerd door
Architecture Workroom Brussels
Terug naar boven