Werknemers nemen de zaak over

Wat 25 jaar geleden startte als eenmanszaak in de woning van Luc Page, breidde steeds verder uit naar een bloeiende onderneming van een 150-tal medewerkers. Luc vindt het stilaan tijd om zijn levenswerk uit handen te geven. Dat doet hij niet op de klassieke manier door te verkopen aan de hoogst biedende concurrent. Hij start wel een proces op om het bedrijf stap voor stap over te dragen aan de werknemers. 

Hoe?

Bij Page NV volgde men een voorbereidingstraject dat begeleid werd door Febecoop, een organisatie die onder andere startende en bestaande coöperaties adviseert. Sinds kort zijn de statuten af zodat men bij de NV Page  van start kan gaan met de officiële overdracht. Dat is een proces in verschillende stappen. In eerste instantie start men met de huidige verantwoordelijken binnen het bedrijf. Het zijn stuk voor stuk specialisten die voldoende competenties hebben om dit bedrijf te runnen. Op termijn krijgt ook elke werknemer de kans om aandelen aan te kopen. Bij een coöperatieve hoort sowieso het gelijkwaardigheidsprincipe. Het is de bedoeling dat de familie Page minderheidsaandeelhouder wordt en dat het eigenaarschap zoveel mogelijk verspreid wordt over de werknemers. 

Voordelen

De overdracht heeft voordelen voor het gezin van Luc Page, maar ook voor het bedrijf Page NV.  Luc zegt zelf: "Voor mijn gezin geeft dit rust, we kunnen actief blijven in de firma, maar moeten het niet meer allemaal dragen."  Het eigenaarschap overdragen aan de medewerkers is ook een voordeel voor de verankering van het bedrijf in de eigen streek. De transformatie van het bedrijf naar een werkerscoöperatie is daarom een goed alternatief voor de verkoop aan de hoogste bieder met de toegenomen kans dat het bedrijf - en dus ook de tewerkstelling - verhuist.

Toekomst

Luc Page kijkt hoopvol naar de toekomst: “Ik zie de werkerscoöperatie van Page CV verder groeien als elektronicabedrijf, zeker als het maatwerk aan zijn klanten blijft bieden. Het wordt een lokaal verankerd bedrijf dat zinvol werk en toekomst biedt in Poperinge en zo meebouwt aan een bloeiende regio."

Word jij een Nieuwe Samenzweerder?

Het verhaal van Luc Page en zijn werknemers is een mooi voorbeeld van een verandering met een positieve sociale impact. Een verandering die bovendien de positie van werknemers versterkt, en ze letterlijk mee laat ondernemen. Het project “De Nieuwe Samenzweerders” van Arbeid & Milieu is op zoek naar werknemers die het ook voelen kriebelen om positieve veranderingen in gang te zetten.

Droom je op je werk ook van een product of dienstverlening met een kleinere milieu-impact en een positieve sociale impact? Wil je niet alleen meepraten over een andere toekomst, maar die zelf mee vorm geven? Stel je dan kandidaat als Nieuwe Samenzweerder! Lees er alles over op de website van Arbeid & Milieu.