VVSG wil SDG’s laten doorsijpelen naar lokale besturen
VVSG, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw, bracht met Glokaal een speciaal nummer van hun maandblad uit. Het is helemaal gewijd aan de lokale vertaling van de Sustainable Development Goals (SDG’s).
Het bevat onder meer voorbeelden uit de praktijk, een interview met de minister voor ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo en een beeldverslag. Kortrijk is een van de eerste steden die de SDG’s ondersteunt.
Glokaal is de gemeentelijke vertaling van de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Deze SDG’s vormen een universele internationale agenda tot 2030 die door de Verenigde Naties werd vastgelegd in september 2015. Zowel in Vlaanderen als elders in de wereld bevatten ze veel potentieel voor lokale besturen om op het gemeentelijke grondgebied aan duurzame ontwikkeling te werken.
SDG’s zijn een kapstok voor lokale besturen
“Voor de Vlaamse lokale besturen zijn de duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen – net zoals voor hun partnergemeenten in het globale Zuiden – een belangrijk instrument voor het bereiken van duurzame ontwikkeling op hun grondgebied, zoals artikel 2 van het Gemeentedecreet bepaalt. Uiteraard zijn de Vlaamse lokale besturen al heel actief op elk van deze domeinen. Toch kan deze internationale agenda een kapstok zijn om extra stappen te zetten in lokaal coherent beleid voor duurzame ontwikkeling”, schrijft Mark Suykens, algemeen VVSG-directeur.
In een interview in Glokaal beaamt federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo dat het uigangspunt van de duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen fundamenteel anders zijn dan bij de millenniumdoelstellingen. “Toen had het Zuiden de problemen en het Noorden de oplossingen. Nu is duidelijk dat we allemaal samen de grote wereldproblemen moeten aanpakken.”
Kortrijk engageert zich voor SDG’s
Tijdens de zevende editie van de CIFAL Flanders’ SDG City Hall Talk (29 mei) tekende Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne de SDG Declaration of Engagement ‘Global goals, local focus’. In het kader van SDG-uitdagingen daagde Gent vorig jaar Kortrijk al uit om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen in de kijker te plaatsen. Onder de noemer 'Eet massaal sociaal' riepen de twee steden iedereen op om op dinsdag 20 juni 2017 naar een sociaal restaurant af te zakken. Kortrijk bereikte percentueel het meeste nieuwe eters en mag zichzelf de winnaar van dit duel noemen. Gent is tevreden want alle sociale restaurants die deelnamen waren volzet.
Glokaal is te downloaden in het Nederlands, Engels, Frans of Spaans.