Van zonnepanelen tot elektrische wagens: de duurzame koers van bpost
De voorbije jaren heeft bpost heel wat inspanningen geleverd om duurzamer te werk te gaan. Maar ook voor de toekomst heeft het grote plannen om zijn ecologische voetafdruk te beperken.
De meest recente verwezenlijking van het Belgische postbedrijf is de installatie van 3.700 zonnepanelen (zo’n 10.000 vierkante meter) op de daken van zijn sorteercentrum in Antwerpen.
Met die installatie is bpost niet aan zijn proefstuk toe. Ook de sorteercentra in Gent, Luik en Charleroi zijn uitgerust met zonnepanelen. De totaalcapaciteit van de vier installaties is 3,2 megawatt. Dat komt overeen met het jaarlijkse verbruik van zo’n 900 gezinnen. En daar blijft het niet bij: er wordt jaarlijks ook 1.200 ton CO2-uitstoot mee vermeden. Zo heeft bpost sinds 2007 zijn CO2-uitstoot met bijna 40 procent verminderd.
In 2020 komt er bovendien een windmolen op het terrein in Antwerpen.
De ambitie is om tegen 2030 nog eens minstens 20 procent minder CO2 uit te stoten. Om dat mogelijk te maken, wil bpost tegen 2030 de helft van zijn dieselvoertuigen omruilen voor een elektrisch alternatief.
De investering van bpost in elektrische alternatieven getuigt van de aandacht voor het klimaat bij het bedrijf. Het postbedrijf behoort tot de Europese top op het vlak van duurzaamheid en is duidelijk van plan om dat in de toekomst zo te houden. Bovendien geeft het op die manier het goede voorbeeld aan andere Vlaamse bedrijven, die hopelijk snel zullen volgen.