Na Antwerpen nu ook Gent 'Samen Klimaatactief'
Sinds kort kunnen kantoren, lichte industrie en winkels in Gent beroep doen op de diensten van 'Samen Klimaatactief' om hen te helpen energie te besparen en de CO2-uitstoot te verminderen. Sinds vorig jaar is de Antwerpse tertiaire sector al overstag gegaan voor de campagne van 'Samen Klimaatactief'.
Waar gaan deze bedrijven uit de dienstensector het meest CO2-reducties realiseren? Mogen we genieten van verhitte klimaatactieve 'battles' tussen het Antwerps en Gents bedrijfsleven?
Antwerpen gaat aan de leiding
In 2017 werd 'Samen Klimaatactief' opgestart om de tertiaire sector in Antwerpen te begeleiden naar een lagere CO2-uitstoot. Deze campagne is het resultaat van een participatief traject van brainstorming en andere creatieve sessies over de aanpak van de CO2-vermindering, specifiek voor kantoren, lichte industrie en winkels. Dat werd in 2015 op gang getrokken door de stad Antwerpen. Jan Jaeken, projectleider van Samen Klimaatactief, heeft vorig jaar dat verhaal over het 'Samen Klimaatactief' platform aan MVO Vlaanderen toegelicht.
Gent volgt gezwind
Sinds kort doet het platform 'Samen Klimaatactief' ook dienst als een online helpdesk om de tertiaire sector in Gent te begeleiden naar een lagere CO2-uitstoot. Het ligt volledig in lijn met de klimaatdoelstellingen van de Stad Gent, die in 2050 klimaatneutraal wil zijn. Dit platform vult het bestaande Gentse aanbod van energiecoaching en energiepremies verder aan.
Sinds vorig jaar kan een Gentse ondernemer tot 10.000 euro steun vragen om z’n pand energiezuiniger te maken. Intussen maakten al 14 ondernemingen gebruik van die energiepremies. Het merendeel van de centen werd geïnvesteerd in isolatie en aangepaste beglazing. De combinatie met de premies van distributienetbeheerder Eandis maakt het aanbod nog aantrekkelijker. Het reglement loopt nog tot 30 september 2019. Op welke subsidies kan de Antwerpse ondernemer eigenlijk beroep doen?
Virtuele marktplaats
‘Samen Klimaatactief’ is een ondersteunend platform waar ondernemingen oplossingen, informatie en concreet advies kunnen vinden op hun weg naar energie-efficiëntie. Via de website krijgen kantoren, lichte industrie en winkels energietips aangeboden, zoals de verwarmings- en koelingsregeling nakijken (kantoren), de winkeldeuren sluiten (retail) of persluchtlekken uitschakelen (lichte industrie). Alle tips samen vormen ‘het energiepad voor een onderneming’, of een efficiënte aanpak op maat om energie te besparen en uitstoot te verminderen. Voor Antwerpen en Gent kan je, als ondernemer, aparte stadspagina's raadplegen.
Het platform ‘Samen Klimaatactief’ doet dienst als een virtuele marktplaats met aanbieders van producten of diensten die de uitstoot van CO2 reduceren. Bedrijven die deelnemen aan ‘Samen Klimaatactief’ kunnen via die marktplaats gratis een offerte opvragen. Zo krijgen ze de kans om energietips in de praktijk te realiseren. Bovenop een lagere CO2-afdruk krijgen de ondernemers ook het label ‘Samen Klimaatactief’.
Meer interesse?
Samen Klimaatactief, aanvankelijk een initiatief van de Stad Antwerpen en de ondernemerswereld, is inmiddels in heel Vlaanderen actief. Diverse steden, andere overheden en organisaties werken intussen mee (o.a. de Stad Gent, Provincie Antwerpen, Fevia, Horeca Vlaanderen, VVSG). Waarop wachten andere overheden en federaties? Via Samen Klimaatactief kunnen ze de lokale klimaatplannen omzetten in concrete acties voor de ondernemingen op hun grondgebied.
Belangrijk om weten is dat deze uitdaging enkel winnaars oplevert: ondernemingen zien hun energiefactuur dalen (zeker op iets langere termijn), overheden boeken vooruitgang in hun klimaatbeleid én de bijdrage aan de klimaatverandering smelt ... als sneeuw voor de zon.