Gomad wint eerste Award Inclusieve Onderneming

Gomad ontving op 29 november jongstleden de allereerste Award Inclusieve Onderneming. De jonge kmo snijdt, wast, bereidt en verpakt groenten die via de horeca en retailers zoals Bio Planet hun weg vinden naar de consument.

Enthousiasme, leergierigheid en respect

Gomad is inclusief vanaf zijn geboorte”, stelt zaakvoerder Christophe De Mey. “Wij gaan niet op zoek naar medewerkers die ons product kennen. Onze enige selectiecriteria zijn enthousiasme, leergierigheid en respect voor alles en iedereen.”

Gomad telt momenteel vijftien vaste medewerkers  waarvan dertien erkende vluchtelingen. “Gomad is geen sociaal project. We zijn een gewoon bedrijf. We willen het verschil maken met zowel onze producten als onze maatschappelijke betrokkenheid. Ik engageer me naar mijn mensen toe, maar dat zorgt er ook voor dat je hun bagage deels mee overneemt”, zegt de jonge zaakvoerder.

De Werkplekarchitecten

Sterpunt Inclusief Ondernemen is de Initiatiefnemer van deze Award Inclusieve Onderneming. De vzw is een koepel van een veertigtal zelfstandige, niet-winstgedreven organisaties in Vlaanderen en Brussel, stilaan beter gekend als ‘de Werkplekarchitecten’.

In de periode 2016-2017 werkten de Werkplekarchitecten samen met 1.418 organisaties om via werkplekleren, job- en taalcoaching, hr-ondersteuning, stages,… mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een reguliere, duurzame job te helpen.

Deze organisaties ontvingen voor deze inspanningen van de Werkplekarchitecten een Referentiebewijs Inclusieve Onderneming. Dat koppelt hun inspanningen aan de realisatie van vier van de zeventien Sustainable Development Goals (SDG’s): SDG 1 (geen armoede), SDG 4 (kwaliteitsonderwijs), SDG 8 (eerlijk werk en economische groei) en SDG 10 (ongelijkheid verminderen).

Dit jaar kregen de organisaties de kans om zich kandidaat te stellen voor de Award. Uiteindelijk schreven zeventien zich in. Zeven werden genomineerd.

Binnenkort vind je op mvovlaanderen.be een interview met Gomads zaakvoerder Christophe De Mey.