Europese banken financieren ontbossing
De Europese financiële sector is nog steeds de op één na grootste financier van sectoren met een groot risico op natuurverlies. Sinds 2015 ging er al 256 miljard euro aan kredieten naar risicosectoren als palmolie, soja en veeteelt.
Producten die bijdragen aan ontbossing mogen vanaf eind dit jaar de Europese markt niet meer op, dankzij de goedkeuring van de Europese Ontbossingsverordening (EUDR). Maar die verordening laat financiële instellingen buiten schot. Zij kunnen blijven investeren in sectoren en bedrijven die roofbouw plegen op de natuur. Een rapport van onderzoeksbureau Profundo, in opdracht van Greenpeace, bracht in kaart hoeveel Europees geld er naar zulke activiteiten vloeit.
Sinds 2015, het jaar waarin het Klimaatakkoord van Parijs gesloten werd, verleenden Europese banken in totaal 256 miljard euro aan kredieten aan sectoren zoals de palmolie-, soja-, en rundvleesindustrie. Ze hebben daarnaast nog 60 miljard euro aan investeringen in de grote spelers. Enkel de Amerikaanse financiële sector pompt nog meer middelen in risicosectoren. Op niveau van individuele landen springen vooral Frankrijk, Nederland, Duitsland en Spanje in het oog. Samen zijn ze verantwoordelijk voor 86,6% van de Europese kredieten aan roofbouwbedrijven.
Het rapport van Profundo bekijk ook zes grote spelers met activiteiten in de risicosectoren:
- Bunge en Cargill: twee wereldspelers in verschillende risicoproducten als soja, mais, cacao, suiker en afgeleiden als veevoeder
- JBS en Marfrig: wereldleiders in de vleesindustrie
- Royal Golden Eagle (RGE) en Sinar Mars: grote producenten en verwerkers van palmolie en houtpulp
Al deze bedrijven werden recent nog in verband gebracht met ontbossing, voornamelijk in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. Volgens het rapport zouden Bunge, Cargill, JBS en Marfrig sinds begin 2021, in Brazilië alleen al, 270 000 hectaren kaalgekapt hebben.
Greenpeace roept daarom de Europese Unie op om snel werk te maken van wetgeving specifiek gericht op de financiële instellingen en andere spelers zoals verzekeraars. In de EUDR is daarvoor wel al een tijdslijn voorzien. Voor juli 2025 moet de Europese Commissie de rol van financiële instellingen evalueren en indien nodig specifieke wetgeving voorstellen.
Ontbossing, verdere gevolgen en herbebossing
Ook in Europa hebben we onze bossen allerminst duurzaam behandeld. En de eigenlijke ontbossing is dan nog maar het begin van het probleem. Aangetaste bossen zijn extra kwetsbaar voor extreem weer en verliezen daarna nog meer terrein aan 'windblown events'.
De mensen van Mossy Earth brengen het probleem in kaart, leggen de mechanismes erachter uit en beginnen alvast aan de remediatie: