Literatuur in tijden van klimaatverandering

Kan kunst het klimaat redden?

Begeleider: Stef Craps

Vandaag vormen de klimaatverandering en de opwarming van de aarde één van de grootste uitdagingen waarvoor de mensheid staat. Het is ondertussen pijnlijk duidelijk geworden dat cijfers en rapporten niet volstaan om de urgentie van de klimaatverandering over te brengen. Verschillende klimaatwetenschappers en milieubewegingen hebben daarom hun hoop gevestigd op de kunst en de literatuur. Zij menen dat we, naast wetenschappelijke feitenkennis, nieuwe verhalen nodig hebben.

De klimaatverandering wordt gewoonlijk beschouwd als een strikt wetenschappelijk, economisch of technologisch probleem. Ze roept echter ook diepgaande vragen op over betekenis, waarden en rechtvaardigheid aangezien ze gevestigde manieren van in-de-wereld-zijn op losse schroeven zet.

Deze lezing gaat na hoe de hedendaagse (voornamelijk Engelstalige) literatuur omgaat met de esthetische, ethische en existentiële uitdagingen die een opwarmende planeet met zich meebrengt. We bespreken wat tegenwoordig klimaatfictie of “cli-fi” wordt genoemd als een alternatieve vorm van klimaatcommunicatie, omarmd niet alleen door literatuurliefhebbers maar ook door wetenschappers en activisten die tegen de grenzen van het informatietekort-model aanlopen in hun pogingen om bewustwording en gedragsverandering te bewerkstelligen. We besteden bijzondere aandacht aan de opkomende trend van hoopvolle, utopische klimaatverhalen als tegenwicht voor de dominantie van het post-apocalyptische genre, waarvan de effectiviteit steeds meer ter discussie staat.

Je kan apart inschrijven voor deze lezing, of inschrijven voor de volledige reeks 'Kan kunst het klimaat redden' aan voordeeltarief.

Stef Craps is hoogleraar Engelse letterkunde aan de Universiteit Gent, waar hij het Cultural Memory Studies Initiative leidt. Zijn onderzoeksinteresses liggen in twintigste-eeuwse en hedendaagse literatuur en cultuur, trauma- en geheugenstudies, postkolonialisme, ecokritiek en environmental humanities.

 

TARIEVEN:

  • NIET-LEDENTARIEF: 16,50 €
  • LEDENTARIEF: 14,50 €
  • SOCIAAL TARIEF: 3,00 € 

INSCHRIJVEN

Datum

27 maart 2023, 21:30 - 23:00

Locatie

Zoom
België

Organised by

Amarant vzw

Toevoegen aan mijn favorieten

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw favorieten. U kan uw favorieten vervolgens als één pdf document downloaden.