Leertraject circulaire voedselketen: tegengaan van voedselverspilling
Hoe zet je in jouw toekomstgerichte gemeente, stad of regio in op een circulaire voedselproductie en -consumptie?
Wat zijn de mogelijkheden van een stad, gemeente of intercommunale om in te zetten op een circulaire, duurzame voedselketen? Welke rol kan een gemeente spelen om een zero-waste voedselproductie en -consumptie mee uit te bouwen?
Op deze vragen vind je een antwoord binnen dit leertraject. In twee sessies zoomen we in op verschillende acties waarmee een lokaal bestuur kan bijdragen aan de transitie naar een circulaire voedselketen:
- het tegengaan van voedselverspilling (31 januari)
- het circulair aankopen van voeding (21 februari).
21 februari 2019: Circulair aankopen van voeding
In een circulaire voedselketen gaat niets verloren, en kopen we enkel duurzaam geproduceerde voeding aan, liefst in herbruikbare verpakkingen of zonder verpakking, en met een minimum aan milieubelasting door transport. Maar hoe vertalen we dit naar ons aankoopbeleid? Welke bestekcriteria kunnen we gebruiken om onze catering- en voedingsopdrachten circulair te maken? Hoe kopen we lokaal, biologisch en Fairtrade aan?
Dagindeling
09.00 - 09:30: Onthaal met koffie
09.30 - 10.00: Voeding in de circulaire economie
10.00 – 10.30: Aankopen in de korte keten: enkele praktijkvoorbeelden
10.30 – 11.10: Hoe koop je duurzame voeding en catering aan?
11.10 – 11.20: Pauze
11.10 – 12.30: Workshop: uitwerken van een concrete aankoopcase in kleine groepjes
12.30 – 14.00: Lunch + Bezoek aan Vork